16-11-2021

(VIDEO) Regionalni reciklažni centar za osam opština gradiće se u Nikšiću

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović održao je u sali Opštine Budva sastanak sa predstavnicima osam crnogorskih opština na kojem je predstavljena Studija izbora lokacije za Regionalni reciklažni centar, a plan je da se centar izgradi na području opštine Nikšić.


Foto: portal RTV Budva/J.M.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, Nikšić, Marko Kovačević, Herceg Novi, Stevan Katić, Kotor, Vladimir Jokić, Plužine, Mijuško Bajagić, Žabljak, Veselin Vukićević i potpredsjedniko Opštine Tivat, Vladimir Arsić.

Ministar Mitrović je u izjavi za medije naglasio da je reciklaža čvrstog otpada jedan od najvećih biznisa u svijetu. Kako je istakao, suština je da se materijal ne deponuje već reciklira i od toga pravi novi proizvod.

"U Evropi i svijetu je osnovna poenta razvoj cirkularne ekonomije u funkciji razvoja ekologije. Oni konkretno recikliraju plastiku, ja sam bio u jednom postrojenju koje je čisto i uredno. Pored toga imate vinariju i vinograde, jedan fin ambijent. Takođe, postoji fabrika koja proizvodi plastične boce od reciklirane plastike. Imate i spalionicu u Beču koja prerađuje drugi dio koji nije plastika. Tako rješavate velike ekološke probleme", kazao je ministar.



Predsjednik Marko Carević podvukao je značaj zaštite životne sredine i ekologije ocijenivši da im do sada nije bila posvećena neophodna pažnja.

"Sva sreća pa u razvijenijim evropskim zemljama imamo sve to i ne treba previše da smišljamo već samo da kopiramo i izaberemo najbolji i najisplatljiviji model. Danas sam optimista jer imamo jednu pohvalnu situaciju i zahvalni smo predsjedniku Marku Kovačeviću što je prihvatio da Nikšić bude regionalni centar", rekao je Carević.



Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da su u toj lokalnoj samoupravi pristali na ovaj projekat. Prema njegovim riječima, pitanje odlaganja otpada jedno je od ključnih pitanja i na putu ka Evropskoj uniji i u realnom životu.

"To je jedan od prvih problema sa kojim smo se mi kao lokalna vlast suočili, zbog deponije Mislov do i svega što se tamo dešavalo. U ekspresnom roku od pet mjeseci imamo novu lokaciju za reciklažni centar, što znači da ćemo riječiti taj problem ne samo u našoj već i u drugim opštinama", naveo je Kovačević.



Kako je saopšteno na sastanku, pri definisanju lokacije za Regionalni reciklažni centar evropski eksperti uzeli su u obzir 35 kriterijuma. Sljedeća faza je formiranje koordinacionog tijela koje će pripremiti tender koji će resorno ministarstvo učiniti javnim. Nakon toga, krenuće se sa realizacijom projekta.

J.M./M.S.