13-09-2023

(VIDEO) Šćepanović: Zadovoljni smo radom turističke inspekcije, ali imamo nedostatak radne snage

Rukovodilac sektora za turizam Sekretarijata za privredu Opštine Budva Đorđe Šćepanović kazao je da je turistička sezona bolja na svim aspektima u odosu na prošlu godinu.


Foto: Printscreen

Šćepanović povodom sezone: Mi smo zadovoljni, ali uvijek može bolje

"Ja sam kategoričan ali sezona je bolja na svim aspektima u odosu na prošlu godinu. Nadamo se da ćemo stići 2021. godinu kada smo imali rekordne rezultate, do 31. decembra imamo još vremena i nadamo se da će biti sve okej. Sa kolegama iz TO Budva smo odradili kampanju "Registruj smještaj, budi odgovoran" i mislim da je urodila plodom, a to je bio februar, početak marta, gdje smo krenuli sa realizacijom, ljudi su vidjeli da je jednostavna procedura koju smo pojednostavili. Mislim da su svi vidjeli da je to dobro i da treba da ide u tom smjeru, a ne kao što je do sada bila situacija. Može bolje, mora bolje, jer imamo dosta stambenih jedinica koje trebaju da se registruju, a ove godine smo imali dosta stranaca koji su to upravo uradili", istakao je Šćepanović gostujući u Jutrom iz Budve.

Turistički inspektori do sada izrekli 32 prekršajna naloga tačnije kazni u visini od 23.500 EUR

"Ove godine startovali smo sa dva turistička inspektora, jednim lokalnim turističkim nadzornikom, koji radi dio: Petrovac, Buljarica i Reževići. Oni su sačinili 760 zapisnika tačnije kontrola kod fizičkih i pravnih lica, izrekli 32 prekršajna naloga u visi od 23.500 eura. Na početku smo krenuli sa umjerenom kontrolom, dok je kasnije moralo da ide oštrije i naravno da su pojedini morali biti kažnjeni da bi se osvjestili i ušli u legalne tokove, tako da smo zadovoljni radom inspekcije. U odnosu na prošlu godinu smo uradili veliki dio posla, ali nam fale lokalni turistički inspektori. Sistematizaciju bi trebali da radimo u Sekretarijatu za privredu da bar dva ili tri inspektora stavimo u sistematizaciju da bismo pokrili dobar dio terena. Dva nadzornika ne mogu sve pokriti, a mi smo radili i po prijavi ali i bez prijava", kazao je on.

Istakao je da su turistički inspektori imali asistenciju iz Uprave za inspekcijske poslove.

"Radili su i sa kolegama, inspektorima za strance, sa kolegama iz Republičke turističke inspekcije, sa kolegama iz Komunalne inspekcije i poslicije, tako da smo ove godine bili kao jedan tim. Uvijek kažem da to može bolje, mora bolje, da se još više uvežemo, da bismo radili taj posao još kvalitetnije i nadam se da će naredna sezona biti mnogo bolja, a ova je na zadovoljavajućem terenu. Inspektori su svakodnevno na terenu", kazao je on.

U nastavku pogledajte cijeli razgovor:




D.Č.