29-05-2022

(VIDEO) Škola vjeronauke iz Budve na jednodnevnom izletu

Budvanska djeca, polaznici škole vjeronauke pri hramu Svete Trojice zajedno sa vjeroučiteljem, sveštenikom Slobodanom Lukićem organizovali su jednodnevni izlet u posjeti dva manastira Morača i Đurđevi stupovi.

(VIDEO) Škola vjeronauke iz Budve na jednodnevnom izletu | Radio Televizija Budva

Foto: L.B.

Ovom izletu priključila su se djeca škole vjeronauke iz Kumbora i Risna s vjeroučiteljem Jovanom Vukasovićem. Više od pedesetoro mališana uživalo je u obilasku svetinja,boravku u netaknutoj prirodi. Posebno impresivna posjeta bila je drevnom moračkom manastiru.

Manastir Morača ima veoma bogatu istoriju, a s obzirom da je podignut još u vrijeme rane vladavine Nemanjića, bio je svjedok mnogih događaja. Kao ktitor manastira pominje se Stefan Vukanović Nemanjić, sin Vukanov, a unuk Stefana Nemanje. Manastir je sagrađen davne 1252. godine. Oko manastira nalazi se prava oaza zelenila i mira u kojoj su djeca uživala.

U poslijepodnevnim satima sledeće odredište bio je manastir Đurđevi stupovi u blizini Berana.


Video: Todovid/yt

Đurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine donijeta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.
Jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača. Od 2001. godine, manastir je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke. Crkva je posvećena Sv. velikomučeniku Georgiju. Manastir je u prošlosti više puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan. Za polaznike vjeronauke bratstvo manastira pripremilo je trpezu ljubavi.

U večernjim satima djeca su se vratila svojim domovima, srećna i zadovoljna ističući da na ovaj način uče o vjeri, tradiciji sve kroz putovanje i druženje.

L.B.