12-06-2022

(VIDEO) Slava crkve Svete Trojice u Starom gradu i litija u Budvi

Danas je na praznik Silaska Duha Svetoga na apostole, liturgijski počela proslava hramovne slave crkve Svete Trojice u Starom gradu Budva. Proslava je nastavljena svečanom litijom koju je u večernjim satima predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.


Foto: Nikola Todorović

Svetom liturgijom je načalstvovao protojerej-stavrofor Gojko Perović, a sasluživali su mu protojerej Dragoslav Rakić, jeromonah Vasilije, protojerej Boris Radović, protojerej Slobodan Lukić, jerej Aleksandar Lekić i jerođakon Josif.

Nakon pročitanog Jevanđelja, besjedio je otac Gojko Perović, rekavši da cijela hrišćanska Crkva slavi ovaj dan kao početak spasenja, a silazak Svetoga Duha na apostole je jedna velika tajna bez koje ne možemo shvatiti Crkvu Hristovu.

”Sve što je do tada bilo, bilo je samo djelo Gospodnje koje smo mi gledali, u koje smo gledali i o kome pričamo, Jevanđelje je prepuno priča Gospodnjih i priča o gospodnjim djelima”, rekao je i dodao da svaka Sveta liturgija počinje pričom i nikada nećemo čuti dvije iste priče, uvijek ima nešto novo da se kaže, a ako je i stara šriča, novi je narod, a ako je i isti narod, drugo je mjesto gdje se priča. ”Naša vjera i to zbog čega slavimo Trojčindan, ne može da se završi sa pričom, jer mi nijesmo došli samo zbog priče, nego zbog pričešća. Ima priča, a ima pričešće”, kazao je, pored ostalog, otac Gojko,

Po pročitanoj zaamvonoj molitvi, osveštan je i prerezan slavski kolač, a nakon Svete službe Božije, starješina crkve Svete Trojice, jerej Aleksandar Lekić je čestitao današnji veliki praznik i zablagodario gostima sveštenicima, ocu Gojku na nadahnutoj besjedi, kao i okupljenom vjernom narodu, pozvavši sve da jedinstvo u Svetom pričešću nastave uz prazničnu trpezu ljubavi.





Video: Nikola Todorović

Mitropolit Joanikije večeras je predvodio litiju Starim gradom Budva, koja je krenula od crkve Svete Trojce poslije večernjeg bogosluženja.


Foto: Printscreen/portal Etos

Nakon litije, u Starom gradu na prostoru između crkava, upriličena je svečana Trojčindanska akademija.


(MCP/M.S.)