18-04-2020

VIDEO: SpaceX lansirao još 60 satelita Starlink, pokrenuta peticija #SaveOurStars

Juče je u Zemljinu orbitu lansirano još 60 komunikacijskih satelita konstelacija Starlink, a astronomi širom svijeta žele zaustaviti Elona Muska u daljnjem zagađenju tamnog neba.


Foto: Twitter/spacex

Raketa Falcon devet (9), koja je juče rekordni peti put poletjela, ponijela je u Zemljinu orbitu još jedan "paket" od 60 satelita konstelacije Starlink.

Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 hiljade kako bi svaki djelić planete bio pokriven njihovim bežičnim internetskim signalom.

Ovo lansiranje, osim rekordnog petog leta, obilježio je i manji problem – otkazivanje jednog od devet motora Merlin 1D na potisniku, koji uslijed toga nije uspio precizno sletjeti na autonomnu platformu u Atlantskom oceanu.

Ovo je bilo, kako prenosi portal Bug, šesto lansiranje satelita Starlink, kojih sada u orbiti, što aktivnih što neaktivnih, ima 360.

Do kraja godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi im se broj trebao popeti na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo biti lansirano preko 1.500 satelita.

SpaceX ih inače proizvodi tempom od šest na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa Internetu.



Peticija protiv Starlinka

Ovakav razvoj događaja zabrinjava astronome u cijelom svijetu.

Sateliti Starlink, naime, prilično su vidljivi u Zemljinoj orbiti, čak i golim okom, te kao takvi ometaju rad teleskopa i svjetlosno zagađuju tamno nebo. Zbog toga je nedavno pokrenuta i peticija pod nazivom Save Our Stars kojom se želi zaustaviti uništavanje noćnog pogleda na zvijezde kakav danas imamo.

SpaceX je nedavno najavio da će smanjiti odbljesak svjetlosti sa svojih satelita, a Elon Musk je takođe nedavno objavio i da kompanija sprovodi nekoliko eksperimenata kojima bi se oni učinili "tamnijim".

Uticaj na astronomiju biće u svakom slučaju značajan jer se sateliti ne mogu u potpunosti zatamniti. No, astronomi pozdravljaju svaki pokušaj da se oni učine manje sjajnima.









Izvor: Bug