06-10-2023

(VIDEO) Tokarova: U Budvi trenutno nastanjeno preko dvije hiljade ukrajinskih državljana

Prema posljednjim podacima, Crna Gora je država koja je primila najviše izbjeglica iz Ukrajine u odnosu na broj stanovnika. O položaju i izazovima ukrajinskih izbjeglica u Budvi za Jutrom iz Budve je govorila Olga Tokarova iz Koordinacionog ukrajinskog centra.


Tokarova, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Tokarova je kazala da je u martu evidentirano pet hiljada Ukrajinaca koji su produžili pravo za privremenu zaštitu, te oko dvije do dvije i po hiljade ljudi koji imaju privremeni ili stalni boravak.

"Ja radim u turizmu i mogu da kažem da su ove godine dolazili ukrajinski turisti iz djelova koji nisu pogođeni ratom. Mogu da kažem da su oni ušli u Crnu Goru, ali dosta ukrajinskih državljana je i izašlo iz zemlje. Čula sam da je od februara prošle godine u Crnu Goru ušlo 170, a izašlo 160 hiljada Ukrajinaca, a možda i više", istakla je Tokarova.

U Budvi, prema podacima Koordinacionog ukrajinskog centra, trenutno živi preko dvije hiljade državljana Ukrajine.

"Podaci koje ja imam pokazuju da u Budvi živi dvije do dvije i po hiljada Ukrajinaca. Mi pratimo situaciju sa školama i čitali smo u medijim da u škole ide mnogo više djece. Ali ja imam podatke da je mnogo manje Ukrajinaca pošlo u školu, nego Rusa ili Turaka. Dosta ukrajinske djece ima mogućnost da prati nastavu online, a naši mališani uzrasta do prva tri razreda osnovne škole upisuju se u crnogorske škole", kazala je ona.

Program podrške ukrajinskim izbjeglicama oročen je na 10. mart 2024, a Tokarova je istakla da još uvijek čekaju da li će Evropska unija odlučiti da produži privremenu zaštitu do marta 2025. godine.

"Što se tiče Crne Gore, ostaje da država odluči da li će produžiti taj program. Crna Gora je takvu odluku, kada je aktuelni program u pitanju, da podsjetim, donijela u februaru", rekla je Tokarova.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja: