04-04-2020

(VIDEO) UNICEF- ovi mladi reporteri objašnjavaju mjere društvene distance

Kroz kratke video poruke na društvenim mrežama UNICEF-ovi mladi reporteri objašanjavaju zašto je bitno da se poštuju mjere društvene distance i pozivaju građane da ostanu doma.

(VIDEO) UNICEF- ovi mladi reporteri objašnjavaju mjere društvene distance | Radio Televizija Budva

Foto: unicef.org

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #Ostanidoma, kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama UNICEF-ovi mladi reporteri objašanjavaju zašto je bitno da se poštuju mjere društvene distance i pozivaju građane da ostanu doma.

Istraživanje koje je Ipsos uz podršku UNICEF-a sproveo tokom ove nedjelje pokazuje da se svaki peti građanin i dalje djelimično pridržava ovih mjera, iako ih svi ostali poštuju.

To je motivisalo mlade reportere da kroz kratke video-poruke pojasne zašto su ove mjere bitne.

Nastasja Gluščević je u svom videu prevela i iskoristila simulacije koje je "Washington Post" nedavno objavio kako bi objasnio kojom brzinom se bolest širi u jednom društvu zavisno od toga koliko se poštuje društvena distanca.

"Simulacije su mi se svidjele, jer su svima jasne. Ono što se vidi na ekranu je da se bolest najsporije širi kada najveći broj građana ostane doma. U tom slučaju, zdravstveni sistem može da pomogne svim pacijentima, jer ih nema previše istovremen", kazala je ona.Video: unicef.org

Dunja Šestović je kroz humor u svom video pozvala sve da ostanu doma. Dunja podsjeća da je, u istraživanju koje je Ipsos uz podršku UNICEF-a sproveo tokom ove nedjelje, 70 posto građana Crne Gore reklo da vjeruje da će ljudima biti teško da se izbore sa stresom ako mjere društvene distance potraju.

"Mislim da je humor jako bitan, posebno u kriznim situacijima poput ove. Dobar je za mentalno zdravlje, ali i za pojašnjavanje ljudima zašto da ostanu doma svakog dana koliko god ove mjere budu trajale i koliko god im to možda bude teško", poručila je Šestović.Video: unicef.org

Sara Marković u svom video-obraćanju podsjeća da je poštovanje društvene distance povezano sa kvalitetom zdravstvene njege koju će oboljeli građani dobiti.

"Stvari su prilično jednostavne: ako se nas previše javlja bolnicama svakog dana, nema dovoljno ljekara ni ljekova za sve nas. Ako se taj isti broj nas javlja za pomoć tokom mjesec dana, a ne tokom jednog dana, svi ćemo dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu. Zato, ostanimo doma, jer nije isto oćemo li se svi razboljeti u 30 dana ili tokom nekoliko mjeseci", istakla je Marković.Video: unicef.org

I drugi mladi reporteri će u narednim danima objavljivati video-poruke kako bi podizali svijest mladih, kao i drugih građana, o ključnim porukama u vezi sa koronavirusom.

"Prema nedavnom istraživanju Ipsosa koje je urađeno uz podršku UNICEF-a, mladi su najmanje zabrinuti zbog koronavirusa i stoga, najviše skloni da ne poštuju mjere društvene distance. Međutim, moja poruka mladima je da ostanemo doma, zaštitimo druge od sebe. Svako od nas može da prenese koronavirus na babu, đeda, roditelje ili druge nama drage ljude koji možda nemaju tako jak imunitet. O tome treba sad da mislimo. Zato, ostanimo doma", zaključuje Sara.

Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori kroz kampanju medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo". Njihov dosadašnji angažman prepoznat je kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju je UNESKO, za ovu inicijativu, dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine.

Izvor: unicef.org