29-09-2023

(VIDEO) Veterani DDDK „Radivoje Pima” Branko Lopičić i Petar Janović donirali svoju krv više od 60 puta

Veterani DDDK Radivoje Pima ostavili su pečat našem društvu svojim svojim humanim djelima, a o tome svjetoči činjenica da su Branko Lopičić i Petar Janović svoju krv donirali više od 60 puta. Više o tome govorili su u emisiji Jutrom iz Budve.


Foto: Jutrom iz Budve/Printscreen

Branko Lopičić i Petar Janović veterani DDDK Radivoje Pima, više od 60 puta donirali krv.

"Ja sam se prvi put odlučio da dam svoju krv daleke 1968. godine u Beogradu, a nakon toga sledeće 43 godine dok sam imao pravo da dajem krv. Poznato je da mlađi od 18 godina ne mogu dati krv, ali ni stariji od 65 godina, tako je zakonom regulisano. Ja sam za taj period dao 98 puta krv. Jer jedna donacija krvi spašava čak tri života", istakao je predsjednik veterana Branko Lopičić.

Kako je istakako Petar Janković, koincidencija je da je i on prvi put donirao krv u armiji u Beogradu donirao krv.

"Nakon toga je to išlo malo teže ovdje dok se nije formiralo društvo, to je s početka bilo u hotelu Belvi sa Ljubom Zecom i Vladom Tičićem. Kasnije smo i mi počeli 1983. godine, a 1985. godine je počelo malo ozbiljnije da se radi, naše društvo kao Nevladina organizacija formirano u pravom smislu, ali smo mi bili aktivni i prije toga", istakao je Janković.

Cilj veterana je da animira mlađe ljude

"Cilj veterana je da angažuje mlađe ljude, da ljudi shvate da je to jedna humana aktivnost i da ne smeta zdravlju. Druga stvar jeste da društvo vodi računa i o tim ljudima koji su dugo godina davali krv. Davanje krv je jedna obaveza, ali mora se povesti računa i o ljudima koji su bili u organizaciji tih akcija koje su brojne. Naše društvo ove godine ima sedam akcija, a to nije lako odraditi. Sada ćemo imati u novembru mjesecu, godišnju akciju koja je brojna, jer sarađuje 33 društva u Srbiji i Crnoj Gori. Kada dođe ta masa ljudi, treba ih smjestiti, organizovati i nije ni malo lak zadatak. Opština Budva nam je dosta pomogla, dobili smo adekvatne prostorije za rad, za okupljanje društva, pomagala nam je i finansijski oko tih akcija, imamo u Budvi i donatore koji se rado odazivaju na naše akcije i nesebično nam pomađžu", kazao je Lopičić.

Opširnije pogledajte u prilogu Lidije Bojović:



D.P.