26-03-2021

(VIDEO) Za OSI nije obezbijeđen ravonpravan pristup javnim ustanovama

Povelja EU članom 21. zabranjuje se svaki vid diskriminacije po osnovu invaliditeta, što izmedju ostalog znači da se na terenu mora obezbijediti ravnopravan pristup javnim ustanovama svima, a posebno osobama sa invaliditetom. Međutim to u Budvi još uvijek nije slučaj.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema riječima Mile Baljević, direktorice Narodne biblioteke Budve, osobe sa invaliditetom ne znaju na koji način da dođu do biblioteke i uopšte do zgrade Akademije znanja.

"Ako pogledate sam ulaz, dobijate jasnu poruku da je zabranjen ulaz. Zbog toga što je u glavnom ulazu, u frontalnom dijelu, postavljena ograda, zatim svi prelazi za invalidska kolica ne vode do okolnog dijela zgrade koji vodi do ulaznih vrata, i oni ne znaju kako da dođu unutra", kazala je ona za "Polis".

Jedini pristup ka zgradi Akademije znanja nije propisno označen.

"Ja da znam, tu postoji samo jedan ulaz, a to mjesto gdje je taj ulaz, sa gornje strane, poleđine zgrade, je u većini slučajeva zauzet kao parking mjesto", rekla je Baljević i dodala da je isti slučaj i u Petrovcu, gdje je biblioteka na prvom spratu, a stari ljudi nisu u stanju da se popnu i nemaju mogućnost odabira.

JU Muzeji i galerije Budve omogućila je pristup osobama sa invaliditetom, ali djelimično.

"Moderna galerija nalazi se na prvom spratu. Do nje se prilazi stepeništem i tu je veoma teško izvesti prilaz za osobe sa invaliditetom. U Spomen domu smo to riješili, imamo rampu. U Muzeju je takođe to vrlo problematično. Neophodno bi bilo da se to uradi u Petrovcu i u Reževićima gdje još nisu postavljene rampe", istakla je direktorica Lucija Đurašković.

Milena Lubarda, direktorica Grada teatra, podsjeća da oni organizuju festival ambijentalnog tipa.

"Uvijek na licu mjesta imamo dovoljan broj kolega koji pomognu ljudima da se smjeste. Veoma je značajno da nove tribine koje je nabavila Opština Budva predviđaju dva mjesta u prvom redu za invalidska kolica. Naravno, ako bi bio veći broj osoba sa invaliditetom, mi bismo ih smjestili. Do glavnih programa, poznatih scena, kao što je prostor između crkava, Trg pjesnika... tu postoji pristup", rekla je Lubarda.

Opširnije u prilogu Tanje Mandić.




M.S.