16-01-2022

(VIDEO) Završeno suđenje: Čeka se konačna odluka sudija o Đokoviću

Punih pet sati trajalo je saslušanje povodom zahtjeva Vlade Australije da se Novak Đoković deportuje iz ove zemlje.



Suđenje je počelo u 23.30 po našem vremenu, a završeno u 4.35.

Završeno je saslušanje pred Federalnim sudom Australije u slučaju Novaka Đokovića protiv ministra za imigracije Aleksa Hoka. Sudsko veće čulo je argumente advokata najboljeg tenisera svijeta i ministra za imigracije, te najavilo da će konačnu odluku donijeti kasnije u toku dana ili čak u ponedjeljak.

Suđenje pred Federalnim sudom Australije vodio je vrhovni sudija Džejms Alsop, a u vijeću sudija su bili i Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Đokovićev pravni tim, na čelu sa Nikolasom Vudom, prvi iznio svoje argumente, zbog kojih smatra da bi trebalo odobirit ostanak srpskom igraču u Australiji. Istaknuto je da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je prisustvo prvog tenisera svijeta podstaklo „antivakserski sentiment“, te da bi konačno ukidanje vize zapravo imalo takav uticaj.

Advokat je naveo da je Đoković od početka pandemije igrao brojne teniske tunire i na njima po pravilu imao sjajne uspehe, a da u vezi sa tim teniskim takmičenjima nije zabilježen nijedan jedini slučaj „antivakserskog lobiranja“.

Pravni tim prvog tenisera svijeta zahtijevao je, ukoliko žalba bude usvojena, da Đoković odmah bude pušten na slobodu.

Pravni predstavnik vlasti Stiven Lojd podsjetio je na činjenicu da prvi reket svijeta još nije vakcinisan. Takođe, naveo je da je Đoković ranije ignoristao mjere za zaštitu od širenja virusa korona. Istakao je da je ministar Hok svjestan kakve posledice je moglo da izazove otkazivanje vize Đokoviću, u svakom smislu, pa i podsticaju "antivakserskog sentimenta". Lojd je istakao da, s pravom ili ne, Đokovića u Australiji doživljavaju kao nekog ko je protiv vakcinacije i da je postao "ikona antivaksera".

Poslije iskaza obije strane, sudije su se povukle kako bi razmotrile situaciju i donjele konačnu odluku. Najavljeno je da će ona biti donijeta kasnije u toku dana ili čak u ponedjeljak.

Ukoliko se uvaži žalba Đokovića, srpskom teniseru biće dozvoljeno da ostane u Australiji i igra na grend slemu u Melburnu. Ukoliko se odbije, čega ga deportacija i potencijalna zabrana ulaska u zemlju u naredne tri godine.

Izvor: sportklub.rs.