29-11-2023

(VIDEO) Živković o GuruWalk projektu u Budvi: Tri ture osmišljene kao predavanja u pokretu

Po čemu se GuruWalk turistička tura razlikuje od standardne vodičke ture za Jutrom iz Budve govorio je istoričar umjetnosti i vođa projekta, Miljan Živković.


Foto: Guru Walk Budva

Budva je među 800 gradova u svijetu koji su uključeni u ovaj projekat. U saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva posjetiocima su na raspolaganju tri ture.

"To su tri tematske ture koncipirane tako da svaki od posjetilaca moeže sebi da pripremi obilazak shodno interesovanjima. Ture su više vezana za neka predavanja u pokretu, kako sam ih ja nazvao. Projekat je zamišljen kao katedra koja se kreće kroz terotoriju i kulturne znamenitosti Starog grada, gdje posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa arhitekturom, istorijom i arheologijom našeg grada. Koncipirali smo ture prema manjim grupama, kako bi informacije bile što detaljnije i kako bismo mogli da se baziramo na neki specifični segment. Nismo htjeli da to bude neka generalna priča i da idemo previše široko", pojasnio je Živković.

Cilj projekta je, kako je kazao, da se posjetioci što više uključuju, da pitaju, da se fokusiraju na nešto što im je možda drugačije od nekog mjesta na kojem su prethodno boravili.

" "Duh stare Budve" je jedna od tri ture koja obuhvata sve ono što smo prošli kroz vjekove koji su iza nas. Uvijek treba istaknemo boravak Mletačke republike na našoj obali, arhitekturu, zaostavštine, ali i životni stil Venecije. U svakom momentu želimo da vidimo kako je taj duh Stare Budve i danas prisutan. Negdje je akcenat uvijek na nešto što je bilo, ali i na nešto savremeno. Dakle, kulturni zbir nečega što je bilo i nečega što dalje živi", istakao je Živković.

Na taj način, kako je ukazao, dobijamo novi kvalitet i novi proizvod.

"To trasira put ka budućnosti što se tiče kulture. S obzirom da uvijek možemo da vidimo nešto na čemu treba raditi. Ne bih se sad bavio lokalitetima, ali uvijek volim da pomenem Nekropolu ili ostatke Vile Urbana koji su posebno zanimljivi ljudima prilikom posjete. I neka njihova pitanja tjeraju na nova promišljanja i zaključke i pomažu da dođemo do nekih odgovora i poboljašmo ponudu, da dosegnemo možda i neku veću dimenziju u narednoj ponudi."

On se osvrnuo i na turu "Budva od mora" koja odražava neraskidivu vezu Budve i mora i običaja vezanih za more.

"Ona je malo kraća, malo manje bazirana na istoriju i arhitekturu. To je neka, da kažemo, laganija tura. Najčešće biva vođena poslije "Duha stare Budve" ", dodao je Živković.

On je sumirao i to šta je učesnicima tura do sada posebno bilo zanimljivo, posebno naglasivši doživljaj jednog posjetioca sa južnoameričkog podneblja.

"Recimo, gospodin iz Brazila je prilikom vođenja tura tražio da dotakne kamen Nekropole i ja sam u čuđenju pitao zašto, da bi on objasnio da oni nemaju ništa starije od 200 godina. Ta drevna istorija koja seže hiljadama godina unazad impresionira najčešće ljude koji nemaju u svojoj zemlji nešto slično", zaključio je Živković.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Jutrom iz Budve: