29-12-2022

(VIDEO) Znanjem do smanjenja etničke distance i bolje inkluzije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo

Večeras je održan online skup "Znanjem do smanjenja etničke distance i bolje inkluzije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo" na kojem su učestvovali dr Biljana Sikimić (ligngvistkinja i romološkinja), dr Vesna Rasulić Delić (etnološkinja-antropološkinja) i Dušana Medina, MA (arheolog i menadžer u kulturi), posvećen mogućnostima da se putem naučnih terenskih istraživanja i većeg stepena znanja doprinese inkluziji Roma i Egipćana u savremeno crnogorsko društvo.


Foto: Duštvo za kulturni razvoj "Bauo"

Bilo je riječi i tome kako da se pomogne smanjenju etničke distance i predrasuda koje postoje u odnosu na ovu zajednicu kod značajnog dijela društva.

Događaj su organizovali NVU Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru i NVU Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina.U nastavku donosimo tekst dr Vesne Rasulić Delić (koja je i doktorirala na romološkoj temi), o ovoj problematici:

"Poslednjih nekoliko decenija u žiži javnog i naučnog mnjenja su Romi. Međutim, i nakon toliko vremena, opšti utisak je da mi još uvek nismo spremni da odgovorimo na pitanje: Ko su Romi? Stereotipizacija, diskriminacija i sve što ide u tom paketu, svima nama i dalje drži povez preko očiju. Iz jednog prostog razloga, ne poznajemo se! Sve dok ne shvatimo značenje pojmova kao što su ravnopravnost, ljudska prava, manjina, kultura drugih i pravo da je u državi, kojoj svi pripadamo, na isti način ispoljavamo, ne možemo govoriti o izbalansiranom, imajte na umu, uvek hetoregonom, društvu. Da bi to postigli, potrebni su mehanizmi društvenih i humanističkih nauka, koji će svojim apartima pokušati da odgonetnu strukture sociokulturnih sistema koji čine širu mrežu društva u kome svi bivstvujemo. Samo da bi na kraju dana, uspeli svi da se koliko toliko složimo"

Duštvo za kulturni razvoj "Bauo"