03-04-2018

Više od 200 djece učestvovalo na Morskom festivalu u Budvi

Peti Festival književnosti za djecu na kome je učestvovalo preko 200 djecee, uspješno je realizovan u periodu od 26. do 31. marta u organizaciji NVO “Dramski studio Budva” i JU “Narodna biblioteka Budve.

Više od 200 djece učestvovalo na Morskom festivalu u Budvi | Radio Televizija Budva

I ovogodišnji festival “Male morske pjesme i priče” opravdao je svoje postojanje i postao stecište za djecu i mlade, ali i mnogobrojne goste iz zemlje i regiona, medju kojima su eminentni pisci iz svijeta književnosti, kazala je za Radio Budvu osnivač i predsjednik Festivala Radmila Knežević.

“Festival je iz godinu u godinu sve bolji, i ja sam presrećna što ide uzlaznom putanjom, i nadam se da ćemo i u budućnosti uz još novije ideje održati ovaj nivo”, istakla je Knežević, dodajući da je preko 200 djece prošlo kroz raznovrsne programe, koji su se održavali u budvanskoj Biblioteci, amfiteatru Akademije znanja, Cadmus sineplexu i Omladinskom klubu.

Na konkurs, čija je tema bila “Glavni junak moje priče/pjesme” pristiglo je vise od 200 dječijih radova iz zemlje ali i iz regiona, a nagradjeno je 15 učesnika.

Gosti našeg programa, koji su ujedno podjelili utiske sa Festivala su nagradjni učesnici:
Tamara Muhar III mjesto za pjesmicu
Julija Kadina III mjesto za priču
Luka Milić I Nikola Bajčeta II mjesto za pisanje drame


Podsjetimo, u okviru Festivala održana je ekološka radionica, promocija Zbornika Festivala, Književni kviz, radionica pisanja scenarija, odigrana je i dječija predstava Dramskog studija Budva “Uspavanja ljepotica” u Cadmus sineplexu.

Takodje, djeca su imala priliku da učestvuju u radionici crtanja i pisanja, koje su vodili likovni umjetnik Simon Vučković iz Bijelog Polja i dječiji pisac Jasminka Petrović iz Beograda.
Još jedan značajn dogadjaj obilježio je Festival, Okrugli sto na temu "Značaj drame u razvoju djeteta", na kome su učešće uzeli, prof dr Siniša Jelušić, spisateljica Jasminka Petrović iz Beograda, pisac Slobodan Obradović iz Bijelog polja, Stela Mišković scenaristkinja sa Cetinja, Marina Jovanović predjednica NTC centra za Crnu Goru, profesori, umjetnici i ostali zainteresovani gradjani.

Poslije Okruglog stola, Festival je nastavljen radionicom lutkarstva, nakon čega je priređena knjževna žurka i druženje sa piscima, gostima Festivala, kao i svečana dodjela nagrada – Mali od palube.

Posljednjeg dana festivala, u subotu, 31.marta povodom petogodišnjice Festivala u Cadmus sineplexu otvorena je izložba fotografija koje su zabilježile sve važne trenutke u proteklih pet godina, a onda je uslijedio tradicionalni književni izlet na Svetom Stefami za goste Festivala i organizatore.

Na Festivalu su pored učenika, takmičara i organizatora učestvovati dječiji pisci Jasminka Petrović, Slobodan I Aleksandar Obradović, Vera Mačić i pisci Radinko Krulanović, Sanja Vilus, zatim dramaturzi Stela Mišković i Miloš Boreta, dr Siniša Jelušić, likovni umjetnici Simon Vučković i Sandra Đurbuzović, profesori Biljana Komarica, Sanja Vojinović, Mirjana Dajičić, Milena Radović Savić, Zorica Joksimović i Tanja Vujačić, zatim producent Mirela Adrović Šofranac, predsjednica OKB Katarina Vukadinović, biolog Nemanja Malovrazić i Anastasija Knežević, pobjednica srednjoškolskog kviza znanja.