13-02-2023

Više od 37,5 hiljada poginulih u zemljotresu

Broj poginulih u Turskoj i Siriji, sedam dana poslije razornog zemljotresa, porastao je na 37.357, saopštili su zvaničnici.


Foto: Mina/zvanični Twitter nalog Ministarstva odbrane Turske (arhiva)

Agencija za upravljanje katastrofama u Turskoj objavila je da je poginulo 31.643 građana, prenose agencije.

Povrijeđeno je 80.278 ljudi, a iz regiona je u druge provincije evakuisano 158.165 osoba.

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits kazao je da se u Turskoj i Siriji bliži kraju akcija spasavanja preživjelih u zemljotresu iz ruševina.

"Sada je potrebno hitno preći na fazu pružanja skloništa, hrane, školovanja i psihosocijalne zaštite", kazao je Grifits.

On je, tokom posjete Alepu na sjeveru Sirije, rekao da će UN poslati pomoć koja se kreće iz regiona koje drži vlada u Siriji u sjeverozapadni dio zemlje koji drže pobunjenici, a takođe je opustošen u zemljotresu.

U turskoj provinciji Hataj iz ruševina je spasena žena, 175 sati nakon što je Tursku i Siriju pogodio razorni zemljotres.

Naide Umaj spasio je tim u kojem su bili istanbulski vatrogasci i turski rudari, koji pomažu u potrazi i spasavanju, prenosi CNN.

Spasilački timovi i dalje pretražuju ruševine, iako su humanitarne agencije i vlasti saopštile da su šanse za pronalaženje preživjelih sve manje.

(Mina)