29-05-2019

Višedecenijski problem u naselju Adok biće uskoro riješen VIDEO

Kada je riječ o višedecenijskom problemu sa putnom infrastrukturnom u naselju Adok, o čemu smo nedavno pisali, između ostalog, i na našem Portalu, Sekretarijat za investicije obavješava građane o preduzetim aktivnostima na ovom potezu.

Višedecenijski problem u naselju Adok biće uskoro riješen  VIDEO | Radio Televizija Budva

Naime, Sekretarijat za investicije zadnjih par mjeseci, konkretno od februara ove godine, intezivno radi na realizaciji prijeko potrebne kolske saobraćajnice, shodno DUP_u Podkošljun, sa pratećom infrastrukturom, za pomenutu lokaciju.

“U martu je okončan postupak javne nabavke za glavni projekat i 04.04.2019. potpisan je Ugovor o pružanju usluga sa projektantom za izradu tehničke dokumentacije-glavnog projekta saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom, sa rokom od 60 dana, što ističe početkom juna. Sredstva za reviziju glavnog projekta su obezbijedjena i procedura nabavke malih vrijednosti će trajati 5 dana. Sredstva za izvodjenje radova su obezbijedjena i realizacija projekta može da otpočne odmah po rešenju imovinsko pravnih odnosa”, navode iz Sekreterijata.

U tom pravcu, kako dodaju, u mjesecu martu i aprilu već su obavljeni razgovori sa vlasnicima privatnih parcela koje ulaze u zahvat puta, i u kabinetu predsjednika i u Sekretarijatu za investicije.


“Na tim sastancima rješenje za isto je postignuto. Sekretar i pomoćnik sekretara Sekretarijata su u zadnjih tri mjeseca tri puta bili u obilasku lokacije i jednom prilikom razgovarali sa stanarima i upoznali ih sa aktivnostima Sekretarijata za ovu lokaciju. Po realizaciji saobraćajnice pristupićemo i asfaltiranju parking prostora. Opština Budva sa svim svojim službama daje svoj maksimum da na najbolji, najbrži i najkvalitetniji način rješava probleme gradjana, po prioritetima. Svakako moramo da molimo za razumijevanje gradjane Budve jer se ne mogu riješiti svi naslijedjeni višedecenijski problemi, svih gradjana, sad i odmah. Naša vrata su otvorena za primjedbe i sugestije i trudićemo se da ih pravovremeno rješavamo u interesu gradjana i turista, jer smo njihov servis, zaključuje se u reagovanju Sekreterijata za investicije.