12-03-2019

Višespratna garaža u centru Budve idealno rješenje za problem nedostatka parkinga

Dugogodišnjom neplanskom gradnjom stambenih objekata drastično je smanjen broj parking mjesta na području naše opštine, te je u špicu sezone, kada se udesetostručuje stanovništvo 25% manje parking mjesta od potrebnog, što predstavlja jedan od rizika za budući razvoj grada.

Višespratna garaža u centru Budve idealno rješenje za problem nedostatka parkinga | Radio Televizija Budva

Alternativnih i netrajnih rješenja ima, pa ih u tom smislu, preduzeće Parking servis i nudi, održavajući ponudu tokom ljetnjeg perioda na nivou od oko 2.000 parking mjesta, što je nedovoljan broj, kazala je PR preduzeća Verica Kaljević.

Sa druge strane, kako Kaljević ističe, ozbiljno i trajno rješenje postoji i neminovno se mora realizovati, a ogleda se u izgradnji savremene višespratne garaže sa zavidnim brojem parking mjesta.

"Činjenica je da je saobraćaj u sezoni toliko zgusnut, naročito u zoni Mediteranske ulice. Višespratna garaža, koja bi se nalazila u blizni TQ centra bi umnogome pomogla u riješavanju tog problema", istakla je Kaljević.

Ona je kazala da bi pomenuta garaža bila na oko tri sprata, sa 700 parking mjesta i dodala da očekuje da će Opština, zajedno sa Parking servisom, reagovati na ovaj problem.

Jedan od načina rješenja ovog problema svakako može da bude visoka cjenovna politika primijenjena na naplatu parking prostora. Na ovaj način veliki broj gostiju bi se odlučio na posjetu bez automobila. Tako bi se sa jedne strane smanjile gužve, a sa druge, sačuvala ljepota Budve, koja ne može doći do izražaja ukoliko bude zatrpana automobilima i bude oličenje gradske vreve, umjesto da nudi čari Mediterana.