07-08-2021

Viši sud za prekršaje: Žalba policije bez osnova

Viši sud za prekršaje odbacio je žalbu Uprave policije - Centra bezbjednosti Budva i potvrdio rješenje tamošnjeg Suda za prekršaje kojim su gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, bivši menadžer grada, aktuelni poslanik DF-a Milo Božović, šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović i aktuleni v.d. direktora Komunalnog preduzeća Predrag Drago Ivanović oslobođeni krivice da su 17. juna prošle godine onemogućavali upravne inspektore Ministarstva javne uprave Dragana Kalezića i Jelenu Pejaković da uđu u zgradu Opštine.


Printscreen: Youtube/RTV Budva, arhiva

"Odbija se kao neosnovana žalba Uprave policije - Centra bezbjednosti Budva i potvrđuje rješenje Suda za prekršaje Budve od 15. aprila ove godine", piše u rješenju vijeća Višeg suda za prekršaje, kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Šćepanović, a u koje su "Vijesti" imale uvid.

Prijavu protiv budvanskih funkcionera podnio je Centar bezbjednosti Budva.

Sudija Suda za prekšraje u toj opštini Marko Đukanović utvrdio je da nema dokaza da su lokalni čelnici počinili prekršaje za koje su se teretili.

Naime, budvanska policija je prije godinu podnijela prekršajnu prijavu tvrdeći da su ti lokalni funkcioneri stajali na ulazu u zgradu Opštine i da su onemogućili inspektore da izvrše zakonom predviđenu dužnost.

"Da nijesu postupili po naređenju policijskog službenika koji je toga dana megafonom izdao jasno i glasno naređenje o zabrani zadržavanja na određenom mjestu, odnosno naredio da napuste prostor na ulazu u zgradu i omoguće upravnim inspektorima na uđu u zgradu Opštine."

Sudija Đukanović, međutim, utvrdio je nakon pregledanja i video zapisa, koje mu je policija dostavila, da nema dokaze da su funkcioneri počinili krivicu.

Na ovakvu odluku budvanskog Suda, žalbu je podnio Centar bezbjednosti u kojoj je navedeno da je prvostepeni sud prilikom donošenja odluke trebalo da cijeni iskaze svjedoka, inspektora Kalezića i Pejakovića, kao i policijskih službenika...

"Vijeće ovog suda je razmotrilo žalbu, prvostepeno rješenje i spise predmeta, pa je našlo da je žalbu Uprave policije - Centra bezbjednosti Budva trebalo odbiti kao neosnovanu, a prvostepeno rješenje potvrditi kao pravilno i zakonito", navodi se u obrazloženju rješenja Višeg suda za prekršaje.

Dodaje se da je utvrđeno da, na osnovu dokaza izvedenih u prvostepenom postupku, iskaza svjedoka, upravnih inspektora i policijskih službenika, te uvida u audio-video zapis, vijeće Višeg suda nalazi da nema dokaza da su okrivljeni Radović, Carević, Božović, Jovanović i Ivanović učinili prekršaje.

Upravni inspektori ministarstva kojim je tada rukovodila Budvanka Suzana Pribilović, ujutru 17. juna prošle godine, uz jake policijske snage, ušli su u zgradu Opštine.

Policija je prethodno privela sve lokalne funkcionere koji su stajali na ulazu, tražeći da im se pokaže dokument na osnovu kojeg je tražena policijska asistencija.

Upravnim inspektorima bilo je dozvljeno da uđu i sprovedu kontrolu, međutim, nastao je opšti haos, uslijedio je upad u zgradu Opštine.

Scene hapšenja opštinskih funkcionera koji su bacani na pločnik ispred Opštine, te građana i zaposlenih u lokalnoj upravi obišle su tada region.

Upravni inspektori su legitimisali odluke lokalnog parlamenta održane prethodno u konferencijskoj sali Turističkog naselja Slovenska plaža, gdje je omogućeno instaliranje nove vlasti na čelu s Nikolom Divanovićem, podržane odborničkom većinom iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornika Stevana Džakovića.

Brutalno hapšenje i nasilna smjena vlasti bili su svojevrsni okidač tromjesečnih protesta građana i predstavnika političkih partija, koje su potom na minulim avgustovskim izborima pobijedile koaliciju koju je predvodio Divanović.

S druge strane, Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave koje su tada podnijeli budvanski DF, ali i Demokrate protiv organizovane kriminalne grupe zbog smjene zakonite vlasti, a odbačene su prijave i protiv Pribilović i upravnih inspektora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Carević je nedavno najavio da će, nakon smjene u tužilaštvu, Opština ponovo podnijeti krivične prijave protiv svih vinovnika nasilne smjene vlasti, ali i administracije Divanovića.

Radoviću potvrđena kazna od 500 eura

Viši sud za prekršaje potvrdio je presudu budvanskog Suda za prekršaje kojom je izrečena novčana kazna od 500 eura šefu parlamenta Krstu Radoviću zbog omalovažavanja upravnog inspektora Kalezića.

U prvostepenom rješenju navodi se da je Radović izvršio prekršaj iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru.

Kako piše, Radović je omalovažavao Kalezića, upućujući mu riječi: “U oči gledate i lažete, sram vas bilo, ovo je okupacija Budve, vi ste suspendovali zakon, vi ste suspendovali Ustav”.


Izvor: Vijesti