07-03-2021

Vitamini, šetnja... Kako podnijeti naglu promjenu vremena?

Nagle promjene vremena mogu da budu glavni krivac za razne zdravstvene probleme. Vremenske prilike kojima smo svjedočili ovog mjeseca mnogima su donijele glavobolju, te nije mali broj onih koji su završili prikovani za krevet.

Vitamini, šetnja... Kako podnijeti naglu promjenu vremena? | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Skokovi temperature s niskih na visoke (i obrnuto) utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju generalno, što na kraju može da dovede do raznih zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi i do osjećaja nervoze i razdražljivosti.

Tokom takvih promjena, velika je vjerovatnoća da će meteoropate osetiti neki od ovih problema. Predstavljamo vam nekoliko načina na koje možete da ih olakšate.

1. Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku šta ćete obući, tako provjerite i da li se radikalno razlikuju jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi. Ako ste jedna od osoba osetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i riješiti se te neprijatne pojave.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu.

Svejedno je da li ste se odlučili za brzo hodanje ili neki drugi oblik aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to mogu da vam smanje šanse za pojavu glavobolje, prenosi B92.


3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar je preduslov za ublažavanje negativnih posljedica vremena. Uz raznoliku prehranu važno je i redovno unošenje vode. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litra.

4. Zamijenite kafu biljnim čajem

Kako biste se lakše nosili s meteoropatijom, pomoć možete da potražite u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka različitim dodacima ishrani. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete, pomažu da se opuste nervi, piše Zadovoljna.