04-02-2022

Vjesnik proljeća– Njeno veličanstvo LALA

Lale, ili tulipani, idealni su predstavnici proljećnog cvijeća iz porodice ljiljana, i među tri najpopularnija cvijeta u svijetu pored ruža i hrizantema. Zahvaljujući genetskom inženjeringu lale dolaze u nevjerovatnom sijasetu najrazličitijih boja, visina i cvjetnih oblika. U svijetu postoji preko 3.000 različitih registrovanih sorti lala.

Vjesnik proljeća– Njeno veličanstvo LALA | Radio Televizija Budva

Foto: pexel

Zbog ogromne popularnosti lala u Holandiji mnogi će pomisliti da je upravo ova zemlja postojbina ovog divnog cvijeta, gdje se godišnje proizvede i do devet milijardi lala, ali su zapravo Himalaji, Mala Azija, Sjeverna Afrika i južna Evropa označene kao prostranstva na kojima su prvi put viđeni ovi cvjetovi u 12. vijeku, mada se pretpostavlja da su gajene i hiljadu godina ranije.

Ekspanzija lala započinje u 15. vijeku u Turskoj, gde je važila za simbol prestiža i bogatstva, šireći se potom čitavom Evropom izazivajući potpunu pomamu za lalama, gdje se dugo godina prodavala po basnoslovnim cenama i stvarala unosan biznis svojim prodavcima. „Tulipansko ludilo“ zahvatilo je Evropu početkom 17. vijeka.

Lalama najviše odgovaraju područja sa hladnim zimama i suvim, toplim ljetima. Prirodno je višegodišnja biljka, međutim tamo gdje klimatski i zemljišni uslovi onemogućavaju ponovno cvjetanje lukovice smatra se za jednogodišnju biljku.



Prve lale otvaraju svoje cvejtne pupoljke već u martu, dok posljednje cvetaju do kasnog maja, a u zavisnosti od vremenskih uslova, čak i početkom juna. Upravo je na osnovu cvjetanja napravljena klasifikacija lala na rane, srednje, i kasne. April je vrijeme ranocvjetajućih lala, u koje se ubraja i poznata tamnoroze sorta poput „Peach Blossom” (Cvet breskve).

Lale su jedno od onih cvjetova koje sa lakoćoj uspevaju da rastu u saksijama, a u oktobru se pripremaju za sadnju. Najbolje je nabaviti lukovice ranocvjetajućih holandskih sorti, ređajući po tri komada u saksiji od 12 cm prečnika, pokrivajući ih slojem od 10 cm peska na tamnom, umejrenom hladnom mestu, po mogućnosti podrumu, tako da njihovi vrhovi budu u visini saksije. Neophodno je da pijesak bude stalno vlažan, ali ne i mokar, jer bi to uništilo mlade lukovice. Kako biste izbjegli da se mlade lukovice natapaju vodom možete staviti kamenčiće ili šljunak na dnu saksije.

Do januara možete očekivati formiranje korjena, lista i stabljike sa zametkom cvijeta, u visini od 10 cm. Tada uklanjamo pijesak, dobro zalivamo zemlju, a gornji dio biljke pokrivamo saksijom ili papirnim fišekom. Tek kada se klice sa cvetovima razviju premeštamo ih na balkon, gde su stalno izložene sunčevoj svjetlosti. Uživajte u svojim lalama koje će vas uskoro nagraditi svojim divnim koloritom, a vi im dajte najbolju njegu kako bi dostigle svoj pun potencijal.


Foto: Pexel

Kada su u punom cvatu zalivajte ih 2-3 puta nedeljno, a za vrijeme cvjetanja i rasta biljke potrebno je najviše vode, kako bi cvjetovi bili što lepši, a potrebno je dohranjivanje organskog mineralnim đubrivom poput Flosala, kako bi pomogli biljci u cvetanju. Za sadnju lala je najbolje koristiti supstratnu zemlju, bogatu fosforom i kalijumom, umjesto one iz vrta.

Lale se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete primijetiti kada ih izvadite iz zemlje. Razdvajanjem lukovica dobićete dvije ili više biljaka za sljedeću sezonu.

Cijene lukovica lale zavise od vrste, kvaliteta i zemlje porekla. Na našem tržištu možete ih pronaći po cijeni od euro, a za kvalitetnije vrste moraćete izdvojiti od dva do tri eura.