05-09-2023

Vlada danas o preduzećima koja ne uplaćuju dobit

Vlada će na današnjoj sjednici razmotriti informaciju i donijeti zaključke šta sa preduzećima u državnom vlasništvu, koja nijesu uplatila dio dobiti iz prethodne godine, što su inače imala obavezu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

To je za Radio Crne Gore najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović. Navodi da prihod po tom osnovu najvjerovatnije neće biti 40 miliona eura koliko je prvobitno planirano, ali poručuju da će se detaljno analizirati sve kompanije zašto ne mogu izmiriti obavezu prema državi. Poručuje da je dobro što i ova situacija pokazuje partnerski odnos države i preduzeća.

Ističe da se krenulo u rješavanje problema u Institutu “Simo Milošević” u dogovoru sa nadležnima Republike Srbije, ali da ponavlja da država ne može biti garant za pozajmicu Elektroprivrede od 600 hiljada eura.

Rok za uplatu dijela dobiti preduzeća čiji je vlasnik država, a pozitivno su poslovala minule dvije godine istakao je 31 avgusta. Analiza je sačinjena i ta tačka dnevnog reda biti na sjutrašnjoj sjednici Vlade. To je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Dakle na sjednici Vlade razmotrićemo kompletnu informaciju, obuhvatiće privredna duštva koja su imala obavezu da urade, odnosno ona koja nisu, takođe ona koja iz opravdanih razloga tu obavezu i nemaju. Tako da će članovi Vlade dobiti kompletnu informaciju i na osnovu toga se izjasniti šta sa onima koji nisu ispunili zaključke”, naveo je Damjanović.

Uoči sjednice, napominje ministar ne može otkriti imena preduzeća koja su ispunila obavezu prema državi, ali naglašava da su u produženom roku pojedina organizovala skupštine akcionara, da je izvjestan broj kompanija, kako kaže, ispunio obaveze, te da ima i onih koji su dostavili obrazloženje da iz opravdanih razloga to ne mogu učiniti.

“Pokušavamo da zaokružimo jednu aktivnost ne da bismo trenirali strogoću prema bilo kome, već da bi se u jednom fer i korektnom odnosu partnerstva između države i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu završavale stvari, koje su na kraju krajeva, sa aspekta zakona potpuno jasne”, prokomentarisao je Damjanović.

On ukazuje da je ovo primjer partnerskog odnosa države i privrednih društava i ukazuje da je ta obaveza prošle godine stavljena van snage zbog prevazilaženja posljedica kovida, rata u Ukrajini.

“Tada smo pomogli tako što smo dio dobiti reinvestirali za tekuće poslovanje. Sada su stekli uslovi da nakon brojnih drugih opcija koje država imala prema privredi, između ostalog kroz umanjenje akciza na gorivo tokom prošle godine, da onaj dio privrede koji je u većinskom vlasništvu države, ispuni ovabeza prema državi, odnosno ono na šta ih zakon obavezuje”, pojasnio je Damjanović.


Damjanović, Foto: RTCG

Ministar finansija kaže da je problem sa Elektroprivredom oko uplate dividende, nakon službenog sastanka riješen.

“Gdje je definisana obaveza EPCG, a u kontekstu obaveze Elektroprivrede prema državi za dug Montenegrobonusa, koji je prema ranijem zaključku Vlade umanjiti upravo kroz umanjenje EPCG po ovom osnovu”, rekao je ministar.

Procjena je bila da će po osnovu uplate dividende prihod u državnoj kasi biti 40 miliona eura, a na osnovu bilnsa preduzeća, odnosno poslovanja u 2021. i prošloj godini.

“Normalno to bi bio neki gornji limit, ali nakon analiza pojedinačno privrednih društava, prvo onih koja su u plusu, pa onih koja su u minusu, te onih koja imaju ili nemaju obavezu prema državi svakako će biti manji od prethodno projektovanog”, kazao je Damjanović.

Saopštio je i to da se kroz staru deviznu štednju i upućivanje pacijenata iz Srbije u Institut Simo Milošević krenulo u rješavanje nagomilanih problema u toj zdravstvenoj ustanovi, ali kako ponavlja država ne može biti garant za pozajmicu Elektroprivrede od 600 hiljada eura.

“Najbrži, najefikasniji i najbolji model je da EPCG pomogne Institutu jeste direktna pozajmica i nema razloga, što se mene tiče, ona realizuje već sjutra”, potcrtao je ministar finansija.


(Portal RTCG)