16-03-2021

Vlada podržala prevoz putnika kroz program subvencija na zarade

Vlada je podržala prevoz putnika kroz program subvencija na zarade, saopšteno je na sastanku predstavnika nevladine organizacije Klaster prevoza Crne Gore i izvršne vlasti, koji su iskazali spremnost da se kroz dalju intenzivnu međuresornu saradnju pokuša doći do održivog rješenja.

Vlada podržala prevoz putnika kroz program subvencija na zarade | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Tokom sastanka NVO Klaster prevoza Crne Gore i predstavnika ministarstava ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija, saopšteno je da je Vlada podržala prevoz putnika kroz program subvencija na zarade, i to za prva dva mjeseca, odnosno april i maj, u iznosu od 100 odsto minimalne bruto zarade, a nakon toga po 50 odsto za sve mjesece u okviru drugog i trećeg paketa mjera.

„Prepoznajući probleme sa kojima se suočavaju prevoznici, nova Vlada je četvrtim paketom mjera omogućila subvencije na zarade i to u maksimalnom iznosu od 100 odsto bruto minimalne“, navodi se u saopštenju.

Programom subvencija obuhvaćeni su gradski, prigradski i taksi prevoz, kao i ostale vrste prevoza u kopnenom saobraćaju.

„Poređenja radi, za subvencije decembarskih zarada za ove djelatnosti je isplaćeno 345,14 hiljada EUR bruto ili 2,16 hiljada zaposlenih, dok je za subvencije januarskih zarada isplaćeno 668,83 hiljada EUR bruto ili 2,09 hiljada zaposlenih“, precizira se u saopštenju.

Do sada je kroz program subvencionisanja zarada toj djelatnosti isplaćeno 5,28 miliona EUR.

Sagovornici su pokazali razumijevanje za probleme sa kojima se prevoznici suočavaju od početka pandemije i iskazali spremnost da se kroz dalju intenzivnu međuresornu saradnju pokuša doći do održivog rješenja.


Mina