05-05-2023

Vlada Srbije donijela mjere za pooštravanje zakonskih odredbi o oružju i municiji

Vlada Srbije donijela je mjere za pooštravanje zakonskih odredbi o oružju, municiji i ekspolozivnim napravama.

Vlada Srbije donijela mjere za pooštravanje zakonskih odredbi o oružju i municiji | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Beta/AP)

Članovi Vlade su prihvatili mjere koje je danas predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije višestrukog ubistva u Mladenovcu i okolini.

U saopštenju Vlade je navedeno da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije hitno pripremiti izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

Najavljeno je, u okviru te mjere, da će za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

"Ova mjera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 procenata", piše u saopštenju.

Izmjenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provjere lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja, uključujući i lovačko oružje, dodala je Vlada.

To podrazumijeva obavljanje ljekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ove provjere biće vršene na šest mjeseci i na godinu dana.

U saopštenju je navedeno da će MUP razmotriti i potrebu pooštravanja uslova za posjedovanje lovačkog oružja.

"MUP će, pored mjere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donijete 4. maja 2023, preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dvije godine", dodala je Vlada.

Odlučeno je i da MUP uputi javni poziv osobama koja nelegalno posjeduju oružje i eksplozivne naprave, da ih u roku od mjesec dana predaju bez posljedica.

Saopšteno je da će Ministarstvo pravde, u okviru Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika, pripremiti izmjene zakona kojima bi se pooštrile kazne za krivično djelo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

Te izmjene, kako je navedeno, odnosiće se na pooštravanje kazni za više krivična djela vezanih za neovlašćenu izradu, prepravljanje, prodaju, nabavljanje, i vršenje razmjene ili držanje vatrenog oružja za koje se može dobiti dozvola, kao i za ono za koje se ne može dobiti dozvola.

"Na odgovarajući način pooštriće se kazne i za druga slična krivična djela, kao što je 'izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje krivičnog djela'", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da će Ministarstvo prosvjete u roku od mjesec dana pripremiti izmjene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima za kršenje propisane zabrane unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja i pirotehničkih predmeta u prosvjetne ustanove.

Izmjena propisa će se odnositi, kako je saopšteno, i na unošenje i "drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba".

"Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski posptupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole", navodi se u saopštenju.

U sapštenju je navedeno da su današnji dan, kao i subota i nedjelja, 6. i 7. maj, proglašeni za dane žalosti zbog tragičnog događaja u Mladenovcu.

Vlada Srbije je uputila saučešće porodicama ubijenih u Mladenovcu i izrazila nadu da će se ranjeni uspješno oporaviti.

Sjednica Vlade Srbije počela je minutom ćutanja za žrtve masovnog ubistva u Mladenovcu.