28-10-2021

Vodeća ruska striming platforma Start stiže u Crnu Goru

Međunarodna striming platforma, Start, koja omogućava vrhunske filmove i serije ruske produkcije od sada je dostupna i u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Vodeća ruska striming platforma Start stiže u Crnu Goru | Radio Televizija Budva


“Najbrže rastući striming servis u Rusiji, prema podacima dobijenim od nezavisnih analitičkih agencija Telecom Daily i TMT Consulting, Start, sa zadovoljstvom najavljuje početnu fazu lansiranja platforme prilagođene crnogorskom tržištu, kao i prvi talas ekskluzivnog sadržaja sa crnogorskim i engleskim titlovima dostupan gledaocima”, navodi se u saopštenju kompanije Start.

Start ima sopstveni studio za produkciju koji je proizveo više od 50 originalnih projekata u posljednje četiri godine, uključujući širok spektar filmova, serija, dokumentarnih filmova i porodičnih emisija.

“Glavni fokus je na visokokvalitetnim serijama i filmovima najboljih stvaralaca i umjetnika koji rade u ruskoj filmskoj industriji. Preko 80 vrhunskih projekata je sprovedeno u različitim fazama produkcije, uključujući Izazov - prvi film snimljen u svemiru, a čiji je autor Klim Šipenko koji se upravo vratio sa Međunarodne svemirske stanice. Projekat je koprodukcija kompanije Start zajedno sa Roscosmos, Channel One i Yellow, Black and White”, navodi se u saopštenju.

Uspjeh platforme, kako su kazali, dodatno ističe činjenica da producenti platforme Start stoje iza ostvarenja kao što je Sin bogataša, ruskog filma sa najvećom zaradom svih vremena, a samo Avatar je zaradio više (44,2 miliona EUR) na ruskim blagajnama.

Pored toga, Start je plasirao originalni naučno-fantastični hit film Bolji od nas, prvi ruski projekat koji je obezbijedio Netflix Original status. Na spisku projekata je i serija Sponzoruše prvi ruski Amazon Prime Original, koja je ostvarila izuzetan uspjeh isključivo u digitalnom obliku (bez TV distribucije), dok je serija Šerlok: Ruske hronike nakon premijere na platformi Start objavljena na japanskom AXN Mystery kanalu, nakon čega je međunarodni distributer ZDF Enterprises prodao prava na seriju servisu za striming Salto i kanalu M6. Start želi da čitav striming servis učini jednako popularnim kao što su ti projekti.

Direktor za strateška partnerstva u kompaniji Start, Aleksandar Dvoinišnikov, kazao je da je Start međunarodni striming servis sa 40 odsto pretplatnika van Rusije.

“Sada sa ponosom najavljujemo pokretanje servisa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ove teritorije su prvi korak našeg globalnog širenja. Glavni ciljevi kompanije Start su da naše priče podijelimo sa publikom u regionu i da postanemo jedan od ključnih VOD igrača u istočnoj i centralnoj Evropi. Već smo u završnoj fazi sporazuma o saradnji sa nekim od naših partnera u Crnoj Gori", rekao je Dvoinišnikov.

Start je već razgovarao sa mnogim ključnim telekomunikacionim i medijskim kompanijama u regionu i dobio je izuzetno pozitivne reakcije, što je pokazalo da postoji velika potražnja za ovakvim sadržajem.

"Planiramo i da produciramo i premijerno prikazujemo originalne lokalne sadržaje. Biće sve više crnogorskih filmova i serija, kao i najboljih ruskih projekata. Veoma smo zainteresovani za koprodukciju i za kupovinu najboljih lokalnih projekata koji će imati i međunarodni potencijal”, dodao je Dvoinišnikov.

U početnoj fazi lansiranja platforme u regionu, Start nudi vrhunske originalne serije: sportsku komediju Fitnes, ostvarenja kao što su Lapsi, Zona nelagode, sportsku dramu Van igre, dokumentarnu mini-seriju o zlostavljanju “Dosta!”, mini-seriju zasnovanu na vrhunskoj hit drami — „Tekst. Stvarnost“. Ponuda će uključivati i druge hit serije, kao i vrhunski izbor filmova, a mnoge serije i filmovi biće dodati u novembru.

Nudeći originalni premium sadržaj u jednoj pretplati za 4,99 EUR bez dodatnih plaćanja i reklama na mjesečnom nivou, Start takođe nudi i sedam dana besplatnog probnog perioda.

Platforma će biti dostupna u veb varijanti (start.film), na Android i Apple pametnim telefonima i tabletima, Samsung i LG pametnim televizorima, a do kraja ove godine i na Android TV-u.