03-10-2015

Vojni planinari na svjetskom Kongresu u Budvi

Sjutra u Budvi s radom završava 30. Kongres Svjetske organizacije vojnih planinara, na kojem učestvuje 70 delegata iz 10 zemalja, članica ove prestižne organizacije: Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Italije, Njemačke, Francuske, Švajcarske, Austrije, Poljske i Crne Gore.

Vojni planinari na svjetskom Kongresu u Budvi | Radio Televizija Budva

Kongres su otvorili brigadni general Vojske Republike Slovenije Bojan Pograjc i pukovnik Vojske Crne Gore Zoran Lazarević. Juče je učesnike Kongresa koji je počeo 30.septembra, posjetio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić.

Radni dio Kongresa realizuje se na Lovćenu, na logorskoj prostoriji planinske jedinice Vojske Crne Gore. Predstavljene su sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore, njihova oprema i dostignuti standardi, posebno u reagovanju prilikom spašavanja u planinama i razmijenjena iskustva. Konstatovano je da su pripadnici planinske jedinice Vojske Crne Gore za kratko vrijeme postigli značajne rezultate. Partnerske države su ponudile saradnju i razmjenu iskustava, posebno u dijelu reagovanja u planini u zimskim uslovima, koji su od izuzetnog značaja u procesu unapređenja turističkih kapaciteta na sjeveru Crne Gore.

Učesnici Kongresa su imali priliku i da obiđu kulturna i istorijska mjesta Tivta i Kotora. Oni su takođe, drugog dana trajanja Kongresa, položili vijenac na spomenik Lovćenska vila na Cetinju, nakon čega su bili na prijemu kod gradonačelnika Prijestonice, Aleksandra Bogdanovića, prenosi rtcg.me.

Kongres nastavlja rad na iznalaženju načina poboljšanja saradnje među članicama, posebno u oblasti unapređenja obuke i opremanja. Kao odličnu priliku za to prepoznat je NATO Centar za obuku planinskih jedinica koji je od skoro formiran u Sloveniji.

Vojska Crne Gore je članstvo u ovoj organizaciji ostvarila 2013. godine, u čemu je Udruženje vojnih planinara Slovenije pružilo najveću i najvažniju podršku. Pored brojnih uslova koje je bilo potrebno ispuniti, Ministarstvo odbrane i Vojska su formirali Klub vojnih planinara i za kratko vrijeme postali najbrojniji planinarski klub u Crnoj Gori. Članovi Kluba, uz podršku Ministarstva odbrane, učesnici su brojnih akcija kojima se doprinosi razvoju planinarenja i očuvanja prirode. Od najznačajnijih je organizacija memorijalnog pohoda na Durmitor posvećenog generalu Danilu Jaukoviću.