30-01-2020

Vojnici u Australiji koriste odmor da bi hranili koale

Požari koji mjesecima pustoše Australiju još uvijek nisu ugašeni, ali je njihov obim znatno smanjen u odnosu na situaciju od prije mjesec. Državne službe pokušavaju da saniraju posljedice katastrofe, a vojska poslije velikih napora da spasi biljni i životinjski svijet sada ima nove misije.



Premijer Skot Morison pozvao je 3.000 vojnika iz rezervnog sastava da učestvuju u gašenju požara. Evakuiše se stanovništvo na istoku zemlje, a vojnici zajedno sa ostalim službama neumorno rade bez predaha.

Uprkos poštedi poslije napornog rada, vojnici koriste odmor da služe svojoj zemlji.

Fotografija pripadnika 16. puka za hitnu podršku objavljena je na Fejsbuku. Prikazuje kako vojska brine o koalama i hrani životinje spasene iz požara.



“Pripadnici vojske su koristili odmor da bi pomogli ugroženim životinjama u parku Klelend. Hranili su svoje krzene prijatelje iz rezervata i sređivali njihov novi dom”, stoji u objavi.

Jedna od fotografija prikazuje vojnike kako drže koale umotane u ćebad. Pružaju im udobnost i prijatan osjećaj tokom hranjenja, piše Bored panda.



Vojska je imala zadatak da opremi park koji će primiti spašene koale. Gradili su posebne nosače na kojima životinje vježbaju penjanje. Ova vještina je neophodna kako bi otišle na drvo i tako našle sklonište od grabljivica i velikih vrućina.



Veterinari 9. brigade stigli su u rezervat na Ostrvu kengura, da bi pomogli u liječenju povrijeđenih životinja. Kapetan Gernet Hol kaže da je situacija na terenu teška, jer su požari potpuno opustošili staništa divljih životinja. Stručni kadar liječi opekotine na šapama i glavama koala, a mnoge od njih imaju teške povrede krzna.

















Izvor: Cdm/Telegraf