19-04-2019

Vrhovni sud odbio kao neosnovanu reviziju Opštine Ulcinj

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu reviziju Opštine Ulcinj i potvrdio presudu Apelacionog suda na njenu štetu u iznosu od oko šest miliona EUR, u korist firme Rekreaturs iz Budve, čiji je vlasnik Atlas banka u stečaju.

Vrhovni sud odbio kao neosnovanu reviziju Opštine Ulcinj | Radio Televizija Budva

“Vijestima” je u Vrhovnom sudu potvrđeno da je presuda donijeta na sjednici 20. marta ove godine.

Apelacioni sud presudom je obavezao opštinu Ulcinj da na osnovu nastale štete povodom rušenja naselja K-1, u Štoju na Velikoj plaži prije 35 godina, isplati budvanskoj firmi oko šest miliona EUR.

Pravni zastupnik ulcinjske Opštine Filip Jovović kazao je da još nije dobio presudu Vrhovnog suda.

“Ako je revizija odbijena, preostali pravni lijek je podnošenje žalbe Ustavnom sudu. U slučaju negativnog odgovora, naredna adresa je Strazbur”, kazao je Jovović.

Naselje K-1 izgradio je sindikat Elektroprivrede Kosova 1980. godine, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom.

Rekreaturs je pravni nasljednik bivšeg preduzeća Rekreaturs iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999. godine, nekoliko radnika preselili u Budvu.

Tri godine kasnije tu firmu kupuje Atlas grupa, biznismena Duška Kneževića.

Iz Opštine Ulcinj godinama su insistirali da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako su tvrdili, nije utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu.

Opština Ulcinj je tokom trodecenijskog suđenja uporno pokušavala da dokaže da ona nije srušila naselje, niti donijela odluku o tome, već Podgorica.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu kazao je da ne može da nađe prave riječi kojim bi izrazio razočaranost zbog presude.

“To je nepravda velikih razmjera na štetu Opštine Ulcinj. Ne postoji argument koji mi može objasniti vezu između Atlas grupe i Rekreatursa iz Budve 2019. godine, sa preduzećem koje je ispred sindikata elektroprivrede Kosova izgradilo odmaralište za pomoć Ulcinjanima koji su stradali od zemljotresa", rekao je on.

Nimanbegu je ocijenio da bi tim predmetom moralo da se bavi Specijalno tužilaštvo.

Predsjednik ulcinjskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), Naser Resulbegović, kazao je da nakon odluke Vrhovnog suda Opština Ulcinj ne može sama izaći iz finansijske situacije.

Prema njegovim riječima, potraživanja prelaze jednogodišnji budžet i izvjesna blokada značila bi totalni finansijski krah, a SDP izlaz vidi u pomoći Vlade, odnosno u dogovoru o načinu otplate duga.

"Cijeli slučaj je obavijen velom tajni. To stoga što je slučaj iz osamdesetih godina koji se naprasno aktivirao prije nekoliko godina kada je od Ulcinja traženo deset miliona EUR, ali i zbog nedopustive lakoće nezainteresovanosti sadašnjih i bivših predstavnika lokalne vlasti”, naveo je Resulbegović.

Resulbegović je rekao da je sa pravnog aspekta upitna pravna legitimacija tužioca, ali i Opštine Ulcinj u vezi s pitanjem nadležnosti donošenja odluka o rušenju naselja K-1.