27-11-2020

Vrhunski hirurzi iz Svjetlosti izveli devet zahvata, stručnjaci iz cijelog svijeta sve pratili uživo

Hirurzi Klinike Svjetlost su pred gotovo hiljadu gladalaca iz cijelog svijeta, uključujući stručnjake iz Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Danske, Norveške, Švedske, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata…, prezentovali i svoje vještine tokom dva sata operacija.


Prof. Nikica Gabrić i njegov tim prepoznati su iz kompanije Johnson&Johnson kao najbolji centar za ovakav tip zahvata i zato je odlučeno da će ovaj event s velikim dosegom izvesti ekipa iz Svjetlosti.


Naime, prof. Gabrić još je prošle godine bio u inicijalnoj grupi hirurga koji su radili na ranim fazama ispitivanja nove leće Johnsona&Johnsona te je lično ugradio više od 800 Synergy leća, a ostali su doktori Svjetlosti ugradili dodatnih 500. S 1300 ugrađenih Synergy leća Svjetlost je pojedinačno najiskusniji korisnik tih novih revolucionarnih leća na cijelom svijetu. Upravo je to iskustvo dovelo do odluke prof. Gabrića da se operiše i da mu se ugradi upravo ta leća u oko u 2020.


Oduvijek vjerujem u tehnologiju koju nudimo našim pacijentima, upravo sam zato 2006. skinuo dioptriju laserom, 2015. operisao lijevo oko s ugradnjom Symfony leća, a 2020. desno oko ugradnjom Synergy leće – rekao je prof. Gabrić za javljanja uživo panelistima skupa.

Tokom događaja uživo 4 hirurga iz Svjetlosti, prof. dr. sc. Nikica Gabrić, prof. dr. sc. Ratimir Lazić te doktori Maja Bohač i Ivan Gabrić, izveli su devet operativnih zahvata koristeći najmodernije tehnike i materijale u oftalmologiji.


Prije 20 godina mi smo odlazili na kongrese u svijetu da bismo vidjeli što je to novo i donijeli to u Hrvatsku. Prije pet godina smo počeli dobijati nove tehnologije i prezentirati ih kolegama na kongresima, a evo danas svijet gleda u Hrvatsku i Svjetlost da bi vidjeli što je novo i inovativno u oftalmologiji – rekla je prof. Iva Dekaris.

Klinika Svjetlost ima svoje prestavnišvo i u Crnoj Gori. Nalazi se kod gradskih semafora u Budvi. Za sve informacije posjetite njihov sajt www.svjetlostbudva.me