10-03-2023

Vučković: Problem sa radnom snagom i cijenama dominantan, ipak se nadamo rekordnoj sezoni

Luka Vučković ugostitelj i član MZ Stari grad gostovao je u "Jutrom iz Budve", gdje se osvrnuo na aktuelnosti u turizmu, mogućnost poboljšanja kvaliteta ugostiteljstva, dolazeću sezonu ali i stari problem Starog grada. Nadajući se kako je istakao rekordnoj posjeti tokom prvomajskih praznika spremno dočekujemo sezonu.

Vučković: Problem sa radnom snagom i cijenama dominantan, ipak se nadamo rekordnoj sezoni | Radio Televizija Budva

Foto: Mediabiro

"Imali smo probleme dugi niz godina da održimo poslovanje tokom cijele godine, jer kao što je svima poznato Stari grad je epicentar dešavanja ljeti, dok je suprotnost zimi, međutim ove godine je rentabilan i zimi", kazao je on.

On je istakao da njegovo preduzeće posluje možda i najbolje u posljednjih 15 godina, što se tiče zimskog dijela poslovanja, ali se osvrnuo i na razlike u cijenama između Budve i aktuelnih zimskih centara.

"Zimski centri su odlično popunjeni, ali su i izuzetno skupi tako da definitivno ima razlike u cijenama. S tim što mi zbog cijele ove situacije sa inflacijom moramo i prinuđeni smo povećati cijene, pa ćemo vidjeti kako će se to odraziti na cjelokupno ovogodišnje poslovanje", ističe Vučković.

Poskupljenje neminovno

"Poskupljenja će biti, kako u u hotelima tako i u ugoistiteljskim objektima. Mi ćemo morati da pornađemo neki balans što se tiče cijena jer pitanju je iz kojih će krajeva dolaziti gosti ove godine, da li će to biti region koji nam je spašavao sezone u pandemiji ili će to biti gosti iz inostranstva koji imaju malo bolju platežnu moć. Kako stvari sada stoje, ja se nadam odličnoj popunjenosti za prvi maj, a za Novu godinu je takođe bila rekordna popunjenost", napomenuo je.

Bez pritužbi na cijene za praznike

"Gosti se nijesu žalili na cijene, ali eto ponavljam i iz razgovora sa kolegama znam da će cijene biti podignute onoliko koliko nam je potrebno da pokrijemo troškove, ali opet da ostanemo dostižni. NVO Ugostitelji Crne Gore nedavno je reagovala kada je u pitanju povećanje akciza na određene artikle što će svakako uticati na rast cijena istih, a koliki to problem može biti i koliko država čuje glas privrednika ostaje da vidimo", kazao je Vučković.


Luka Vučković, Foto: PrintScreen

Uz podizanje cijena prisutan i problem sa radnom snagom

"Akcize su problem i samim tim mi moramo da dižemo cijene, jer poskupljenje nekih proizvoda ide i do 100 posto tako da je to veliki porblem i volio bih da to ne utiče na kvalitet ponude, nego da kvalitet poboljšavamo, a opet da sa cijenom budemo obazrivi u zavisnosti ko bude došao kod nas ove sezone. S druge strane veliki problem nam je radna snaga, nemamo i teško je naći stručni kadar, pomoćne radnike je teško pronaći, mi smo sada gledali čak da dovedemo ljude iz inostranstva Nepala, Meksika, nevalikifikovane ljude za rad u magacinu, šanku, pranju suđa, tako da ćemo morati da pribjegavamo tim metodama, a reaalno je da je tešno naći radnika posebno sezonca, jer radnici sada u porinicpu traže zaposlenje tokm cijele godine te je na osnovu toga teško naći sezonce. Mi koji radimo tokom cijele godine smo tu u nekom plusu, u našem preduzeću imamo 17 stalnih radnika tako da imamo bazu koju dopunjavamo i idemo na nekih tridesetak randika u sezoni, što je opet prednost u odnosu na one koji rade samo u sezoni", kazao je.


Oživljavanje Straog grada i dalje prioritet

"Prioritet je uvijek oživljavanje grada tokm zimskih mjeeci, ljeto dođe i prođe sezona može da bude izuzetno dobra, ali zimi ako radite cijele godine, opet imate niz nekih problema vremenskih uslova, manifestacija koje utiču na rentabilnost jer zimski period traje od 1. oktobra do 1. aprila, a veliki su izdaci poslovanja, tu su plate radnika i izdaci samog preduzeća, tako da evo suočavamo se sa tim problemom oživljavanja Starog grada i ako je on ove godine dosta oživio, sa ovim sportskim terenima i elemntima koji su ubačeni u rad i uticali na privredu Starog grada, nadamo se još većem broju manifestacija kako bi privukli još veći broj turista tokom zime i kako bi bili grad koji nudi kompletnu pondu. Budva je ove godine konačno življa, osjeća se život i može se reći da je konačno postala grad", ustiče Vučković.

Prošla sezona bila na 70 posto sezone prije korone

"Ja se nadam da će ova sezona biti rekordna i ako nikada se ne zna šta se može desiti u svijetu i šta može uticati na nas, ali se nadam rekordnoj psojeti i dobroj postsezoni u smislu sportskog i kongresnog turizma. Ali svakako se nadamo rekordnoj sezoni i postezoni", naveo je on.

Vučković je zaključio da je saradnje ugostitelja Budve sa NVO Udruženje Ugostitelja CG odlična te da su u konstatnom kontaktu i zajedno djeluju na poboljšanju uslova za rad i opstanak ugostiteljstva. Napomenuo je da im oni izlaze u susret koliko je to moguće i da u simbiozi sa državom i oštinom svi zajendo rade za dobrobit turuzma.