17-07-2016

Vujičić: DPS nastavlja sa rasprodajom države

Odbornik SO Budva, Božidar Vujičić tužio je Vladu Crne Gore, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i Tendersku Komisiju za valorizaciju lokaliteta Buljarica, radi poništenja Javnog poziva za učešće na medjunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije Buljarice koji je objavila Tenderska Komisija za valorizaciju lokaliteta Buljarica.

Vujičić: DPS nastavlja sa rasprodajom države | Radio Televizija Budva

U obrazloženju je navedeno da su tuženi bili u obavezi da prije objavljivanja Javnog poziva obezbijede i Odluku Skupštine Opštine Budva, obzirom da se javnim pozivom nudi na prodaju, pored zemlje u zahvatu Opštine Bar, i zemlja u zahvatu i vlasništvu Opštine Budva.

Odbornik SO Budva, Božidar Vujičić predlaže da Upravni sud, nakon usmene rasprave, Javni poziv za učešće na medjunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije Buljarice, poništi.

"DPS nastavlja sa rasprodajom države Crne Gore. Za par dana, Opština Budva više neće biti vlasnik nekoliko miliona m2 zemlje u Buljarici, a da o tome nisu upoznati predstavnici građana Budve odnosno Skupština opštine Budva. Još jednom DPS prodaje zemlju opštine Budva koja nije detaljnim planom pokrivena, po cijeni od 22 evra, a zatim će DPS usvojiti detaljni plan i zemlja će dobiti višestruku vrijednost. Vrlo vjerovatno zemlja se neće privesti namjeni dugo godina nakon prenosa vlasništva sa opštine na investitore koje pronalazi DPS. Zemlja koju je Opština odnosno DPS prodala i na najatraktivnijim lokacijama još uvijek je neuređena odnosno čeka se investitor. Ovog puta odluku da proda opštinsku zemlju donio je predsjednik opštine Srđa Popović koji je izabran od strane skupštine, koja jedino ima pravo da donese odluku o prodaji opštinske zemlje. Nije predsjednik donio takvu odluku zato što je hrabar i spreman da snosi posledice nego zato što iza njegove odluke stoji DPS odnosno tužilaštvo, sudstvo, javni servis (državni organi koje bira i finansira Skupština Crne Gore tj. DPS) kao i međunarodni predstavnici u privatnoj držav Crnoj Gori. Privatnoj državi koja je u vlasništvu nekoliko porodica iz Crne Gore.

Zašto organizovati lokalne izbore u Budvi kad imovinom Opštine ne raspolaže skupština. Sa ciljem da zaustavimo prodaju opštinske zemlje bez odluke skupštine obratili smo se krivičnom prijavnom tužilaštvu, tužbom Upravnom sudu i zahtjevom Vrhovnom sudu. Svima je jasno da je skupština trebala da donese odluku o prodaji zemlje međutim tužilaštvo ćuti, Upravni sud je tužbu odbacio a obzirom da predsjednika Vrhovnog suda bira DPS kao i Vrhovnog državnog tužioca, ni Vrhovni sud neće smjeti da poništi odluku Vlade da se proda opštinska zemlja bez odluke skupštine Opštine Budva.

Na kraju, dok god se ne usaglasi neustavni Zakon o izboru odbornika i poslanika i ne otvore izborne liste da birači neposredno biraju predstavnike tj. da se vrati vlast narodu, DPS će i dalje rasprodavati državu. Državu koju je DPS dobio uličnim protestima prije 27 godina", kazao je Vujičić na današnjoj konferenciji.