02-08-2021

Vujičić: Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke

Sudije Ustavnog suda treba da podnesu ostavku, jer ne štite Ustavom određeno neposredno biračko pravo, već omalovažaju elementarno znanje državljana Crne Gore, tumačeći neposredno biračko pravo kao pravo birača da lično glasa poručio je predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

Vujičić: Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke | Radio Televizija Budva

Foto: PR Centar

On je poručio sudijama Ustavnog suda da treba da podnesu ostavku, zato što su, kako je navoe, u Odluci U-I br.4/16 zauzeli stav da, neposredno biračko pravo određeno članom 45 Ustava Crne Gore, birači mogu da ostvare, jer smatraju da neposredno biračko pravo znači pravo birača da lično glasa, odnosno lično i neposredno učestvuje u izboru poslanika Skupštine Crne Gore.

“Treba da podnesete ostavku i zbog stava da da birač, glasajući za izbornu listu, neposredno glasa za sve kandidate poimenično navedene na izbornoj listi. Vas gospodo sudije plaćaju poreski obveznici, državljani Crne Gore, nosioci suvereniteta, vlasnici Crne Gore da im štitite Ustavna prava. Temeljnio ustavno pravo je biračko pravo, koje je članom 45 Ustava određeno da bude neposredno. Iz zauzetog stava u Odluci vi ne da ne štitite Ustavom određeno neposredno biračko pravo, već omalovažavate elementarno znanje državljana Crne Gore, tumačeći neposredno biračko pravo kao pravo birača da lično glasa”, jasan je Vujičić.

Kazao je da su preci na prvim izborima 1905. godine, imali Ustavom određeno neposredno biračko pravo i “za razliku od vas, znali su šta znači neposredno biračko pravo”.

“Birali su po imenu i prezimenu-direktno kandidate za prvu Narodnu Skupštinu Crne Gore. Da ste kojim slučajem vi odlučivali 1905. godine, naši bi preci glasali liste i po vama glasali neposredno, jer vi tumačite da glasajući za listu birač glasa za sve kandidate poimenično navedene na izbornoj listi.Dodatni razlog da podnesete ostavku je i činjenica da ste odlukom odlučili, ne o inicijativi jednog birača nego o predlogu koji vam je upućen od strane pet poslanika, koji predstavljaju 30.000 birača i od strane Skupštine opštine Budva u kojoj je upisano 18.000 birača”, kazao je Vujičić.

Pet poslanika i odbornici u SO Budva su, kako je dodao, ukazali da birači u Crnoj Gori ne mogu da ostvare Ustavom određeno neposredno biračko pravo, jer umjesto kandidata biraju izborne liste.

“Da vi, gospodo sudije Ustavnog suda, tumačite neposredno biračko pravo, kao što se tumači u cijelom svijetu, kao pravo birača da neposredno-direktno bira predstavnika za Skupštinu, birači u Crnoj Gori mogli bi da ostvare ustavno pravo i Crna Gore bi dobila ustavnu Narodnu Skupštinu, ne bi zavisila od dvotrećinske volje poslanika neustavne Skupštine Crne Gore, koji su izabrani korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, i ne žele da ostanu bez privilegija koje ostvaruju korupcijom”, poručio je Vujičić.

On je istakao da sudije Ustavnog suda ćute na teške optužne, kao što ćute predstavnici institucija, Vlada, Skupština, poslanici, međunarodni predstavnici, akademici, ugledni pravnici, NVO sektor itd.

“Ćutite iz samo jednog razloga, zato što vam je kristalno jasno da su stavovi Građanske akcije ispravni i tačni i da birači ne mogu da ostvare neposredno biračko pravo iz člana 45 Ustava Crne Gore, da je Skupština neustavna i da su sve odluke neustavne Skupštine ništavne. Podnesite ostavku i dajte mogućnost nekim drugim sudijama da omoguće biračima u Crnoj Gori da ostvare neposredno biračko pravo iz člana 45 Ustava, da kao naši preci 1905.godine, dobijemo ustavnu Narodnu Skupštinu” poruka je Vujičića.

(PR Centar)