03-02-2023

Vujošević: 2022. godina bila izazovna za CK Budva zbog nepovoljne ekonomske situacije na globalnom nivou

O aktivnostima Crvenog krsta Budva, o obukama koje ova organizacija nudi kao i tome ko im se najčešće obraća za pomoć za Polis je govorila Tereza Vujošević.


Foto: Portal RTV Budva

Tokom prošle godine pomoć Crvenog krsta bila je najpotrebnija starijim licima, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, migrantima i pripadnicima RAI populacije. 2022. godina bila je izazovna za CK Budva zbog nepovoljne ekonomske situacije na globalnom nivou, kazala je Vujošević.

"Ova situacija sa koronavirusom koja i dalje traje, sa oružanim sukobom u Ukrajini koja je dovela u Crnu Goru veliki broj ljudi koji su tražili i našli utočište u našoj zemlji, je učiinila da moramo da adaptiramo i prilagodimo naše aktivnosti i djelujemo u skaladu sa situacijom, koja je kao što sam i kazala prilično izazovna", istakla je ona u Polisu.


Foto: Printacreen

Crveni krst Crne Gore nudi obuke za pružanje prve pomoći, a Vujošević poziva sve zainteresovane da se jave organizaciji u svojoj opštini.

"Kada je u pitanju rad CK na polju prve pomoći, mi redovno kako u CKCG tako i u opštinskim organizacijama realizujemo obuke prve pomoći. Svi oni koji su u Budvi, a zainteresovani su da se obuče za osnove pružanja prve pomoći mogu to učiniti tako što se kontaktirati opštinsku organizaciju Crvenog krsta i kolege će im reći koji su to uslovi i šta je potrebno za prijavu i kako bi položili taj test koji je neophodno položiti nakon čega sva lica koja su uspješno završila tu obuku dobijaju sertifikat koji je validan naredne dvije godine", kazala je ona.

A u ponudi su i obuke za spasilaštvo na vodi.

"Još jedna aktivnost koju organizujemo je spasilaštvo na vodi i to svake godine. Veoma brzo, već 26. februara ćemo početi sa licencama za spasioce koje su već prethodnih godina položili, odnosno bili na kursu spasilaštva na vodi i to na bazenu Dragan Trifunović u Budvi", istakala je.

Mnogo je mladih zainteresovanih za volotiranje u Crvenom krstu što se naručito vidi na sastancima klubova volontera koji djeluju u okviru opštinskih organizacija, a Vujošević apeluje na sve koji su zainteresovani za ovu humanu aktivnost da ne brinu o godinama jer starosna granica ne postoji. Volonteri su naša snaga, volonteri nisu amateri, zaključuje Vujošević.


D.Č.