13-01-2023

Vukčević: Privatizacija Budvanske rivijere bila bi štetna za građane Budve i Crne Gore

Plan Vlade Dritana Abazovića da proda akcije hotelske grupe "Budvanska rivijera", koje su u državnom vlasništvu bi u slučaju realizacije bio štetan za građane Crne Gore i predstavljao bi nastavak loših privatizacije, poručio je u saopštenju Ivica Vukčević član Prave Crne Gore.


Foto: Prava Crna Gora

Saopštenje prenosimo integralno:

Obrazloženje da bi privatnik bolje upravljao imovinom ove hotelske grupe je neosnovano, posebno kada se imaju u vidu brojne neuspješne i pljačkaške privatizacije hotela na našem primorju tokom vlasti DPS-a.

Hoteli u okviru ove HG „Budvanska rivijera” se nalaze na najboljim lokacijama u Budvi i Petrovcu i zato su na meti brojnih kontroverznih biznismena, koji misle samo na svoj profit. Iskustvo sa dosadašnjim privatizacijama hotela u državnom vlasništvu je u mnogim slučajevima pokazalo da su nakon privatizacije nastali brojni problemi u poslovanju i za zaposlene koji su radili u tim hotelima, kao što je na primjer u slučaju privatizacije „Vektra Boke”.

Hotelska grupa „Budvanska rivijera” je jedno od rijetkih vrijednih turističkih preduzeća na našem primorju, koje DPS nije uspio da proda tokom svojih pljačkaških privatizacija, iako je napravio određene korake u tom smjeru. DPS je tokom svoje vlasti izdvojio iz Budvanske rivijere najbolje hotele, kao što su Sveti Stefan, Kraljičina Plaža i Miločer, koje je dao pod zakup na 30 godina kompaniji „Adriatik Propertis” biznismena Petrosa Statisa. Rezultat tog poteza DPS-a je bilo zatvaranje pristupa plažama u blizini tih hotela svima osim gostima hotela, a potom i zatvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer tokom poslednje dvije turističke sezone. Plan DPS-a je bio da preostale hotele u okviru „Budvanske rivijere” privatizuje.

Vrijednost imovine „Budvanske rivijere” je tokom vlasti DPS-a namjerno umanjena, da bi povezani biznismeni mogli da je kupe po nižoj cijeni. Toj praksi se mora stati na kraj i sačuvati najvredniji državni resursi i za buduće generacije.

Hotelska grupa „Budvanska rivijera” je decenijama uspješno poslovala i zato nema osnova da zbog par neuspješnih sezona izazvanih djelovanjem DPS-a tokom kovid krize budu prodati njeni hoteli. Država Crna Gora ima kadrove, koji mogu uspješno vratiti Budvansku rivijeru na stazu uspjeha.