02-02-2023

Vukčević: Strateška preduzeća kao što je Budvanska rivijera ne privatizovati, jer je to protivno javnom interesu

Povećanje procijenjene vrijednosti Budvanske rivijere za 55 miliona eura dokaz namjere DPS-a da je proda po mnogo nižoj cijeni od njene stvarne vrijednosti, saopštio je Vukčević Ivica iz Prave Crne Gore.

Vukčević: Strateška preduzeća kao što je Budvanska rivijera ne privatizovati, jer je to protivno javnom interesu | Radio Televizija Budva

Foto: Prava Crna Gora

Saopštenje prenosimo integralno:

Imovina Budvanske rivijere je namjerno 2018. godine prikazana po mnogo nižoj vrijednosti od njene stvarne vrijednosti, da bi ona bila prodata po nižoj cijeni biznismenima povezanim sa DPS-om. Dokaz za to je najnovija procjena vrijednosti imovine Budvanske rivijere, koja je povećana sa 134.238.260 eura u 2018. godini na 189.535.059 eura u 2023. godini. Vlada Duška Markovića je 2020. godine planirala da raspiše javni tender za prodaju 58 odsto akcija Budvanske rivijere, ali ta prodaja zbog smjene vlasti srećom nije realizovana. Da je ta prodaja bila realizovana bila bi to jedna od najvećih pljački građana i države Crne Gore.

Povećanje procijenjene vrijednosti Budvanske rivijere za čak 55 miliona eura pokazuje da ovo hotelsko preduzeće može veoma uspješno poslovati u državnom vlasništvu. Moramo naučiti lekciju iz neuspješne privatizacije Željezare Nikšić i drugih neuspješnih privatizacija državnih preduzeća, da se strateški važna preduzeća ne prodaju, jer je to protivno javnom interesu. Mora se spriječiti da bude prodata Budvanska rivijera kao najveća hotelska grupa u državnom vlasništvu, koja je strateški važna za razvoj turizma, zbog hotela koji se nalaze na najatraktivnijim lokacijama na našoj obali.

DPS nije uspio da proda Budvansku rivijeru, ali je uspio da je opljačka. Funkcioner DPS-a Saša Radović je nakon smjene sa mjesta predsjednika Odbora direktora Budvanske rivijere 2021. godine tražio i dobio otpremninu u vrijednosti od 76 hiljada eura. On je prema članu 21 Zakona o radu dužan da vrati otpremninu, jer je u decembru 2022. godine imenovan od strane Vlade Dritana Abazovića na funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora državne kompanije To Montenegro. Zapošljavanje istaknutih kadrova DPS-a na važne funkcije predstavlja nastavak politike DPS-a i pokušaj rehabiliticaje istaknutih funkcionera te partije.

Borićemo se da Budvanska rivijera ostane u državnom vlasništvu i nećemo dozvoliti da funkcioneri DPS-a nastave nekažnjeno zloupotrebljavati državne resurse i pljačkati građane.