11-07-2023

Vukotić Jelušić: Budvi potrebni novi školski objekti i vrtići, apelujem da Opština ubrza procedure

Podatak da imamo oko 600 upisanih prvaka dovoljno govori o potrebi otvaranja nove osnovne škole u Budvi. Dražvna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić kazala je da je u Budvi planirana izgradnja više obrazovnih objekata ali i da taj proces može da potraje.

Vukotić Jelušić: Budvi potrebni novi školski objekti i vrtići, apelujem da Opština ubrza procedure | Radio Televizija Budva

Ona je gostujući u Jutarnjem programu TV Budva kazala da su već preduzeti vizionarski i strateški važni koraci.

"Poput toga da smo u novembru prošle godine uputili Ministarstvu ekologije zahtjev da se u okviru prostornog urbanističkog plana za opštinu Budva predvidi da cijeli onaj reon oko OŠ "Stefan M. Ljubiša" zaključno sa onim dijelom gdje je i srednja škola "Danilo Kiš" predvidi za infrastrukturne objekte obrazovanja i da se na neki način sačuva jedna vrsta zelene oaze koja koliko toliko postoji u tom dijelu, ali i da se da mogućnost proširenja postojećih kapaciteta i naravno da se stvore bolji uslovi za rad nastavnika i učenja djece. Dakle u tom dijelu će sigurno biti planiran školski objekat u narednom periodu", kazala je.

Planom je predviđen predškolski objekat u naselju Dubovica za koji trenutno postoji imovinsko pravna problematika, navela je.

"Ovom prilikom apelujem na Opštinu Budva, i molim samo da se do kraja sprovede postupanje lokalnog parlamenta i da se ta imovina prevede na Ministarstvo prosvjete odnosno na Vladu Crne Gore jer to je prvi uslov da bismo mogli da počnemo projektovanje i izgradnju u što skorije vrijeme. Otprlike godinu dana administrativne procedure je potrebno da se pripremi sve za izgradnju", ističe Vukotić Jelušić, podsjećajući da je istim zahtjevom prema Ministaratvu ekologije predviđena izgradnja osnovne škole iznad hotela Naftagas u Bečićima.

"Podnijet je zahtjev da se tu oformi škola za četiri prva razreda, što bi svakako bilo značajno za stanovnike ovog podneblja da prosto tako mala djeca ne budu primorana da koriste autobuski prevez do Budve niti da roditelji imaju tu vrstu opterećenja odvoženja i dovoženja", ističe ona.

Dodaje da su razmišljali o rješavanju postoječih problema iako je mapiranje školske infrastrukture projekat koji će definitivno pokazati gdje kako i koji su zakonski okviri da se određene izgradnje dese.

"U smislu kako je predviđena prostorno urbanistička dokumentacija da li je ona to dozvolila ili nije, i ako nije gdje treba da djelujemo da bi do toga došlo. Demografski se Budva širila, planiranje prostora nije išlo u skladu sa tim integralnim konceptom, da su nam potrebni i infrastruktura i zdravstveni i obrazovni objekti, dakle sve ono što utiče na kvalitet života dostojan jednog savremenog građanina, zaključila je Vukotić Jelušić.

J.M.