17-12-2019

Vukotić Jelušić: Mjesne zajednice važan faktor funkcionisanja lokalne samouprave

Među najvažnije projekte sekretarijata za lokalnu samoupravu spadaju formiranje Mjesnih zajednica i Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama – kazala je sekretarka Sekretarijata Milijana Vukotić Jelušić za TV Budva, sumirajući rezultate godine na izmaku.

Vukotić Jelušić: Mjesne zajednice važan faktor funkcionisanja lokalne samouprave | Radio Televizija Budva

Odluku o mjesnim zajednicama je usvojena na poslednjem zasijedanju lokalnog parlamenta, dok će se Odluka o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava nevladinim organizacijama naći pred odbornicima na narednoj sjednici, koja je zakazana za 27. decembar.

Odlukom o mjesnim zajednicama je predviđeno detaljno uređivanje određenih pitanja, kada je riječ o samom postupku osnivanja mjesnih zajednica, njihovim poslovima, organima upravljanja, postupku izbora, te samoj organizaciji i radu, kazala je Vukotić Jelušić.

Na području opštine Budva trenutno je formirano 15 mjesnih zajednica, međutim očekuje se, kako je dodala, da će taj broj postati veći, budući da u samom centru Budve imamao veliku ekspanziju neformiranih mjesnih zajednica.

Na ovaj način će, kako smatra, pokušati dodatno da stimulišu sve građane da preduzmu inicijativu, da pokrenu osnivanje mjesnih zajednica, kako bi jednostavnije i brže ostvarili prava koristeći benefite koje im omogućava lokalna samouprava.

Opšrinije u prilogu Lidije Bojović: