29-07-2023

Vukotić Jelušić: Nedovoljno ulaganje u obrazovanje, nema kvaliteta bez jakog budžeta

Pokazalo se da je nedostatak investicija u korelaciji sa lošim obrazovnim ishodima, koji su ispod očekivanja i potencijala naših učenika. Istrajno nedovoljno finansiranje sektora obrazovanja glavna je prepreka za poboljšanje kvaliteta, kazala je Milijana Vukotić Jelušić, držvni sekretar u Ministarstvu prosvjete.


Foto: Ministarstvo prosvjete

Ona je ocijenila da se obrazovni sistem u Crnoj Gori suočava sa složenim, višestrukim izazovima, koji su istaknuti u Analizi sektora obrazovanja (ASO) koju su sproveli Ministarstvo prosvjete i UNICEF, a koja dijagnostifikuje stanje obrazovanja sa aspekta pristupa, kvaliteta, pravičnosti, upravljanja i finansiranja.

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo finansija odredili su ključne prioritete za finansiranje u obrazovanju za naredni trogodišnji period, a to su povećanje ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, obuke nastavnog kadra, sa akcentom na povećanje nivoa digitalne pismenosti, opremu za izvođenje nastave – didaktička oprema i materijali za učenje, kao i digitalna oprema.

– Sva ova povećanja vidljiva su kroz predlog Ministarstva prosvjete za srednjoročni budžetski okvir – rekla je Vukotić Jelušić.

Ona je podsjetila da su budžetom ministarstva za 2022. godinu planirana oko 4,2 miliona eura za finansiranje rekonstrukcija i adaptacija postojeće infrastrukture, dok je za 2023. godinu budžet za iste namjene oko 3,9 miliona eura. – Osim više stotina sitnih investicija na vaspitno-obrazovnim objektima na teritoriji cijele Crne Gore, realizovano je i 19 većih projekata ukupne vrijednosti 851.800 eura na teritoriji 15 opština. U toku je realizacija 23 projekta adaptacija i rekonstrukcija u vaspitno-obrazovnim ustanova u 15 crnogorskih opština u vrijednosti 3.150.000 eura, kao i stvaranje administrativnih pretpostavki za pokretanje procedura nabavki za 12 projekta vrijednosti oko 1.700.000 eura – istakla je Jelušić Vukotić.

Obuku prošlo 3.500 nastavnika

Vukotić Jelušić ističe da je broj obučenih nastavnika i održanih obuka gotovo udvostručen u 2022/23. godini, navodeći da je održano 240 akreditovanih obuka Zavoda za školstvo Crne Gore i da je obučeno 3.500 nastavnika.

–Pratili smo dešavanja na tržištu rada i socioekonomsku politiku Vladu i sa pet miliona finansirali povećanje naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Od 15. avgusta 2022. naknade su sa 250 povećane na 450 eura mjesečno. Takođe, iznos studentskog kredita je znatno uvećan u odnosu na prethodni period, sa 41 na 128 eura, dok su stipendije najboljim studentima povećane sa 86 na 225 eura – podsjeća Vukotić Jelušić.

Iz međunarodnih kredita EIB-a i CEB-a, u vrijednosti od blizu četiri miliona eura, počeće gradnja nove gimnazije u Podgorici (DUP/ Univerzitetski centar), dvije nove osnovne škole, u Sity kvartu i na Karabuškom polju, a biće dograđeni vrtići na Zabjelu, u Momišićima i Kotoru.

– Biće rekonstruisano devet srednjih stručnih škola (Plav, Berane, Bijelo Polje, Budva, Bar, Cetinje, Podgorica), što je u fazi objave javnog poziva za izvođača radova, a započeće i izgradnja četiri nova vrtića u Baru, Ulcinju, Beranama i Podgorici – navela je Vukotić Jelušić.


(Portal DAN)