02-07-2020

Vuković Novoviću: Ne upućujte glas prijekora prema slobodoumnim ljudima, naročito ne povodom religije u koju se ne razumijete

Predsjednik Prosvjetne zajednice Crne Gore Krsto Vuković reagovao je na izjavu Radula Novovića da časnim profesijama nije mjesto gdje se omalovažava Crna Gora.


Saopštenje prenosimo integralno:

Taman smo pomislili da su utihnule mudrosti predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku i sport i da možemo počinuti od tako rezonantnog tona koji reže i talasa misaone drumove, kad ono, javi se Radule. Isti onaj poslanik Radule Novović koji je prije nekoliko dana revnosno glasao dva puta o istom zakonu. I to, suprotno. Prvi put plus, pa za dva minuta minus. I time ušao u antologijski korpus materijala za istraživanje primjera rascjepa ličnosti, a predsjednik Skupštine Brajović u negativne i nezapamćene anale svjetskog parlamentarizma simulirane demokratije.

Kažu, bili su zbunjeni i neinformisani o tome ko je predlagač zakona. E pa, Vi zbunjeni poslaniče Novoviću, Vi koji nemate lični stav pa prema tome ni glas jer bi trebalo da Vam je isti proizvod slobodoumnog mišljenja, Vi se usuđjete da držite slovo narodu i pridike o svetosti profesije i o državi. Znate li poslaniče koliko je to opasno kada lutate lavirintima sopstvene konfuzije a latite se velikih tema? Smeta Vam podrška Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u opravdanoj borbi protiv diskriminatorskog zakona za koji ste digli ruku, a ne vidite ništa loše u porivu da upravo Vi, lično držite tirade o nekim istorijskim faktima pokušavajući da date podršku ponižavanju nekoliko stotina hiljada ljudi! I još, citirate Sveto pismo! Pošto Vam je u rukama, pogledajte i ovo: Matej 5: 44 „Zapamti: negativnost izaziva negativnost. Ako na loše stvari reagujemo negativno, vatra će se rasplamsati. Jedini način da se ona ugasi, je da odgovorimo dobrom na zlo“. E to je Novoviću suština. Litije nose duhovnu pjesmu, mir, poziv na ljubav i praštanje i to je odgovor na zlo koje se čini prema Crkvi. Ali zalud priča, Vi vidite samo tuđe zastave i bajate mantru podjela na kojoj opstajete decenijama. Vidite kao sporne spiskove na kojima je iskazana čast, smetaju Vam potpisi profesora, ljekara, inženjera, a ne smetaju neregularni birački spiskovi i fantomskih potpisi desetina hiljada ljudi. Protiv baze podataka o svakom građaninu Crne Gore gdje nas pratite, tumačite, zaokružujete besprizorno, ne dižete glas. Ne čusmo Vas ni da izustiste bar slovo protiv tajnih spiskova u rukama neidentifikovanih lica sa maskama, koji danima maltretiraju radnike Opštine Budva i gaze sva ustavom garantovana prava. Ustava, najvišeg pravnog akta kojeg, zajedno sa desetinama zakona među kojima je i Zakon o radu, donosite upravo vi, narodni poslanici a ćutanjem dajete podršku njihovom gaženju i direktnom udaru na državu!

Ali, dobro. Naravno da to nije Vaš posao, zaboravih da vi samo revnosno klimoglavite, onako kako vam se kaže. I da eto, povremeno, izustite par riječi o tome šta nama, naročito profesorima valja činiti. Kao onomad, kada ste nas očinski savjetovali da učenicima na suptilan način objasnimo koliko se religija pomamila i umiješala u politiku i da je narod izmanipulisan pod plaštom vjere.

E slušajte, profesore srpsko-hrvatskog jezika i književnosti, magistru ekonomije. Vi nijeste moj predstavnik, narodni poslanik a ni dostine samosvjesnih ljudi koji znaju zavjet predaka i značaj čistog i uzvišenog zaloga potomcima. Vašim glasom i stasom se ne brani narodna volja, sloboda, čast, obraz, pravo i pravda. Vi ste Novoviću samo interesni pion partitokratske diktature, lojalan, partijski disciplinovan, poslušan čovjek. Zato i uspijevate u karijeri, premještate se sa funkcije na funkciju i što je najgore, mislite da vam to po kvalitetima pripada. A taman ste za te pozicije, kao ogromna većina partijskih igrača koje ste instalirali u svim vrtićima, školama, fakultetima...I nažalost, želite isto i u svim zdravstvenim ustanovama. Eto, baš danas ste imali šansu da olakšate savjest i bar pomenete stručnost i ljudskost kotorskog ljekara kojeg smjenjuje zajapureni ministar Hrapović. Imali ste šansu da objasnite kako se to brani država ako mičete ljude od struke i nauke a postavljate poslušnike bez sposobnosti, znanja i integriteta.

Radule, nikada više ne upućujte glas prijekora prema slobodoumnim ljudima. Naročito ne povodom religije u koju se ne razumijete. Jer da je iskreno prihvatate, ne biste osuđivali pošteni narod. Usmjerite se na ono što kaže – 1. Jovanova 4: 11-12 „Tvoj odnos prema ljudima, određuje tvoj odnos prema Bogu. Jer kako možeš voljeti onoga kojeg ne vidiš, ako mrziš onoga kojeg vidiš“.

Ne trudite se da Vas pamtimo po ništavnim lekcijama. Profesore.