05-10-2021

Vuković: Položaj prosvjetnih radnika nezadovoljavajući

Materijalni položaj prosvjetnih radnika je nezadovoljavajući, ocjenjuje profesor Krsto Vuković. Dodaje da prosvjetari očekuju poziv Vlade i resornog ministarstva na dijalog o poboljšanju njihovog statusa.

Vuković: Položaj prosvjetnih radnika nezadovoljavajući | Radio Televizija Budva

Vuković,Foto: TVCG/printscreen

Vuković je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana nastavnika istakao da prosvjetni radnici imaju najmanju platu u Evropi.

"Imali smo povećanje 9%, pa još par procenata, i računalo se da su time zadovoljni, daleko od toga. Što se tiče materijalne strane i statusa prosvjetnih radnika, stanje je nezadovoljavajuće. Mi smo prije godinu - dvije, u okviru Prosvjetne zajednice organizovali proteste i naveli da imamo model za povećanje zarada od 25%. Do danas nije odgovoreno na taj zahtjev. U međuvremenu je prošla inicijativa za 9%. Treba da se što prije krene sa razgovorima", kazao je Vuković.

Smatra da bi danas prosvjetni radnici trebali da se okupe isped ministarstva ili na ulicama, kako je to širom svijeta, kada se obilježavaju značajni datumi.

On je saglasan sa stavom Ministarstva prosvjete kada je taj vladin resor u pitanju i smatra da ima pomaka u otvorenosti ali kako dodaje saglasan je i po pitanju stambene situacije prosvjetara.

"Sjutra je međunarodni dan nesigurnih poslova. Ako su igdje nesigurni, nesigurni su u prosvjeti. Mnogi ljudi čekaju dugo na posao, oni koji rade na određeno salno su pod stesom usljed neizvjesnosti, oni koji su za stalno primljeni, iz godine u godinu čekaju koji su reformski zahtvati i da li će ostati bez časova. Neko radi 30 godina i odjednom nema fond koji je zagarantovan. U otvorenosti ministarstva tačno je da ima određenih pomaka i da ima unapređenja, ali još uvijek ima podosta zatvorenosti. Tri mjeseca čekam na prijem kod ministarke", kazao je Vuković.

Što se kovida tiče, ocjenjuje da situacija, nije alarmantna kako se može čuti.

(RTCG)