23-08-2020

Za budućnost Budve: Divanović sije govor mržnje

"Gospodine Divanoviću, ako je i od Vas mnogo je. Mnogo je da dijelite građane Budve na podobne i nepodobne, da dijelite vjernike na prihvatljive i neprihvatljive, da koristite jezik kojim vrijeđate, unižavate i prijetite pravoslavnim građanima Crne Gore", navodi se u saopštenju koalicije Za budućnost Budve Marko Carević.

Za budućnost Budve: Divanović sije govor mržnje | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno.

Gospodine Divanoviću, ako je i od Vas mnogo je. Mnogo je da dijelite građane Budve na podobne i nepodobne, da dijelite vjernike na prihvatljive i neprihvatljive, da koristite jezik kojim vrijeđate, unižavate i prijetite pravoslavnim građanima Crne Gore. Sramno je i neprihvatljivo da koristite jezik mržnje prema onima koji mirno, demokratski i civilizovano izražavaju svoj građanski i vjerski otpor anticivilizacijskom Zakonu o (ne)slobodi vjeroispovijesti za koje ste i sami glasali. XXI vijek je, instalirani gradonačelniče, sloboda vjeroispovijesti u evropskom svijetu zagarantovana je svima. Nećete valjda da proganjate vjernike i vjerske zajednice u gradu koji je vjekovima mjesto suživota i tolerancije. Ili kako da razumijemo to što najavljujete da "neće biti kompromisa"? Je li to prijetnja građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Budvi?


Govorite o nekim „litijašima, mantijašima i crnokošuljašima“. Pokušavate da uvrijedite, biće, hrabre i slobodoumne građane koji mirno šetaju i tako iskazuju svoje građansko nepristajanje. Sramno je posebno to što tako nešto izgovara čovjek koji potiče iz Paštrovića, ove naše Svete gore koja je od 1219. godine, od osnivanja Zetske episkopije, bila u njenom sastavu. Nečuveno je da to izgovara čovjek koji potiče sa prostora na kojem je sedam pravoslavnih manastira i bezbroj crkava, prostora koji je dao sveca Stefana Štiljanovića, jeromonaha Stefana Paštrovića, arhimandrite Danila Kažanegru, Dionisija Mikovića, mitropolita Visariona Ljubišu, koji su čuvali i sačuvali svetinje i čiji amanet Paštrovići i danas slijede. Jesu li i to „mantijaši“ za Vas gospodine Divanoviću?

Otkud u Vama toliko netrpeljivosti za vjeru svojih predaka i saplemenika? Zar je želja da se dodvorite partijskim šefovima, u nakani da otmu narodne svetinje i ovu zemlju odvedu u konačnu propast, veća od vjekovne tradicije koju vaša porodica i pleme istrajno čuvaju?


U pravnoj državi, odavno biste bili kažnjeni za govor mržnje i netrpeljivost prema vjerskoj zajednici i njenim velikodostojnicima. Gospodine Divanoviću, možda će Vam ljudi i zaboraviti devastaciju srednjovjekovnih bedema i onu skaradnu instalaciju, ali bojimo se da će Vas dugo pamtiti po mržnji koju sijete prema najbrojnijoj vjerskoj zajednici Budve i Crne Gore.

I za kraj, nijesmo razumjeli ko su crnokošuljaši. Biće da ste nešto pomiješali jer osim Vas i Vaših šefova i hobotnice u koju ste se upleli, ne znamo druge ljude koji takve košulje nose. Istini za volju, priliče vam ideološki baš kao i onima koji su po tim košuljama dobili ime.

Gospodine Divanoviću, ostalo Vam je još malo vremena na poziciji koju ste silom, pendrecima i suzavcima, suprotno volji građana Budve, oteli i uzurpirali. Politički poraz Vam je, što i sami već znate, zagarantovan. Ipak, potrudite se da nakon Vaših budućih medijskih sunovrata, u gradu u kojem živite, ostane makar neko da Vas na ulici ljudski pozdravi.

Koalicija „Za budućnost Budve“ Marko Bato Carević