15-03-2019

Za djecu dijabetičare 28 aparata i 196 senzora

U Crnoj Gori oko 300 mališana živi sa dijabetesom. Oni od sada preko Fonda za zdravstveno osiguranje mogu besplatno dobiti senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, što će im značajno olakšati samu proceduru, budući da su do sada u tu svrhu koristili igle.

Za djecu dijabetičare 28 aparata i 196 senzora | Radio Televizija Budva

Od početka primjene izmjene Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala Fond za zdravstveno osiguranje odobrio je 28 aparata za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i 196 senzora, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda Sead Čirgić.

Senzori se, kako je objasnio, odobravaju u količini od sedam komada na svaka tri mjeseca, dok je rok korišćenja aparata pet godina.

Do sada je, ističe Čirgić, podnijeto petnaestak zahtjeva za refundaciju.

"Aparati se odobravaju djeci od četvrte do 18-e godine života, kojima doktor endokrinolog Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore predloži korišćenje tog pomagala", pojasnio je Čirgić.

Roditelji, kako je rekao, sa izvještajem ljekara i predlogom za odobravanje nabavke pomagala (obrazac Fonda) obraćaju se područnoj filijali Fonda kod koje je osigurano lice prijavljeno na zdravstveno osiguranje, kako bi im Fond izdao potvrdu o odobrenju nabavke pomagala.