16-03-2023

Za domaćinstva 2.500 plastenika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je, u saradnji sa lokalnim samoupravama, započela dodjela plastenika, čime se planira povećati samodovoljnost proizvodnje hrane kako na nivou domaćinstava, tako i na nivou lokalnog tržišta.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Očekuju da će se do kraja ove nedjelje izvršiti dodjela preko 40 odsto ukupnog broja plastenika, dok je plan da se cjelokupna količina podijeli do kraja sledeće nedjelje.

U pitanju su plastenici koji su namijenjeni za proizvodnju na nivou domaćinstava. Ovom mjerom građani će dobiti 2.500 plastenika.

"Dodjela plastenika za potrebe domaćinstava realizuje se u sklopu prethodno donesenih mjera Vlade Crne Gore, (Javni poziv za besplatnu dodjelu plastenika za proizvodnju povrća) u cilju pospješivanja samodovoljnosti proizvodnje hrane, kao jedan od dodatnih vidova podrške poljoprivrednim proizvođačima usljed poremećaja na globalnom tržištu poljoprivrednih proizvoda", piše u saopštenju.

Podsjećaju da je, nakon dva raspisana tendera, na kojim, usljed poremećaja cijena poljoprivrednih inputa na tržištu, nije bilo javljanja ponuđača koji su ispunjavali uslove, treći tender uspješno završen, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora sa opštinama i stekli uslovi za distribuciciju plastenika za domaćinstva.

Ukupna vrijednost tendera je 499.851 euro.