26-06-2023

Za nauku i inovacije preko deset miliona eura u ovoj godini

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je, u protekih godinu dana, kreiralo ambijent podsticajan za razvoj naučno-inovacione zajednice i podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog i inovacionog rada, saopštila je resorna ministarka Biljana Šćepanović, navodeći da će u nauku i inovacije, u ovoj godini, biti uloženo preko deset miliona eura.


Foto: PR Centar

„U nauku i inovacije u ovoj godini će biti uloženo preko deset miliona eura. Od tog iznosa, 8,5 miliona eura je budžet Ministarstva. Iz kapitalnog budžeta za naše ustanove namijenjeno je oko 900 hiljada eura koji su najmijenjeni za završetak Naučno-tehnološkog parka, kao i za Dom digitalne revolucije u Nikšiću, kojim će biti prošireni prostorni kapaciteti Tehnopolisa. Jedan milion, iz drugih nacionalnih davanja, se odnosi na programe podsticanja inovacija u oblasti energetske efikasnosti”, rekla je Šćepanović.

Ministarka je danas, na predstavljanju rezultata Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja postignutih u protekloj godini, kazala da je primarna obaveza tog resora, kreiranje i poboljšanje uslova za kvalitetno bavljenje naukom i inovacijama u Crnoj Gori, kao i za adekvatno valorizovanje tog rada i postignutih rezultata.

Ukazala je da se u Ministarstvu kontinuirano rade na poboljšanju uslova za obavljanje naučnoistraživačke i inovacione djelatnosti u Crnoj Gori, uz primjenu koncepta pametne specijalizacije i usklađivanje sa EU standardima, u cilju potpune integracije naše naučno-inovacione zajednice u Evropski istraživački prostor i snaženja domaćih inovacionih potencijala, u skladu sa Novom Evropskom agendom inovacija.

“Kada je u pitanju naučnoistraživačka djelatnost, raspisanim konkursima za nacionalne naučnoistraživačke projekte i sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti jačamo kapacitete istraživačkih timova u Crnoj Gori, i podstičemo izvrsnost u nauci čime se doprinosi razvoju društva zasnovanog na znanju i konkurentnosti na međunarodnom nivou”, istakla je Šćepanović.

Ona je naglasila da kontinuiranim poboljšanjem uslova Ministarstvo podstiče razvoj inovacija, i motiviše kako pojedince, tako i kompanije da, uz podršku države, što prije nađu svoje mjesto na tržištu, riješe neki društveni problem ili da se uopšte odvaže da zakorače putem inovacija, te saopštila da je, putem sedam programskih linija Fonda za inovacije, samo u ovoj godini plasirano dva miliona eura inovacionoj zajednici.

Podsjetila je da je tokom Javne rasprave povodom nacrta Zakona o Vladi Crne Gore, Ministarstvo okupilo naučno-inovacionu zajednicu na okruglom stolu o značaju statusa resora nauke i inovacija u Vladi Crne Gore, sa kojeg je poručeno da ovaj resor treba da zadrži svoju samostalnost u Vladi, uz preporuku objedinjavanja sa visokim obrazovanjem.

„Nakon dvogodišnje pauze, uspješno smo organizovali Festival „Dani nauke i inovacija 2022“, manifestacija koja je promovisala i približila nauku i inovacije djeci, mladima, kao i široj javnosti kroz 63 programska sadržaja, u čak 12 crnogorskih gradova. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je, poslije dvogodišnje pauze, dodijelilo nagrade za naučna dostignuća u 2022. godini istaknutim naučnicima i pronalazačima-inovatorima, cijeneći njihov doprinos društvu“, zaključila je Šćepanović.


(Portal RTCG)