28-12-2019

Za nepoštovanje himne kazna od 700 do dvije hiljade EUR

Fizičko lice koje prilikom izvođenja državne himne, sjedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda joj počast kazniće se novčanom kaznom od 700 do dvije hiljade EUR.

Za nepoštovanje himne kazna od 700 do dvije hiljade EUR | Radio Televizija Budva

To je predviđeno izmjenama Zakona o javnom redu i miru, koje je večeras usvojio crnogorski parlament.

Pravno lice koje na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako su istaknuti kao simboli pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je to istaknuto prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se od 2,5 hiljade do pet hiljada EUR.

Pravno lice koje na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kaznice se za prekršaj kaznom od 2,5 hiljade do 15 hiljada EUR.

„Pod neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju se propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta Cme Gore ili zastupanje fašističkih, sovinističkih ili nacističkih ideja i ideologija“, kaže se u obrazloženju.

Preduzetnik koji učini ovaj prekršaj kazniće se od 500 do pet hiljada EUR.

Odgovorno lice u pravnom licu za ovaj prekršaj kazniće se od 300 do dvije hiljade EUR.

Za fizička lica kazna je od 300 do 1,5 hiljada EUR ili zatvor do 60 dana.

Skupština je usvojila Zakon o upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola kojim su predviđene novčane kazne za njihovo nepoštovanje.

Za pravna lica kazna će iznositi od 500 do 20 hiljada EUR, za preduzetnike od 150 do šest hiljada, a za fizička lica od 30 do dvije hiljade EUR.