05-01-2022

Za neto plate poslanicima isplaćeno 1,8 miliona EUR

Skupština Crne Gore je u prvih 11 mjeseci prošle godine za neto plate poslanicima isplatila 1,8 miliona EUR, odnosno 2,95 miliona u bruto iznosu.

Za neto plate poslanicima isplaćeno 1,8 miliona EUR | Radio Televizija Budva

Foto: mina

Iz Skupštine su agenciji MINA kazali da je poslanička plata u prošloj godini bila 1.355 EUR, bez minulog staža.

„Na dan 30. novembar 2021. godine, država je za plate poslanika izdvojila 1,8 miliona neto, odnosno 2,95 miliona za bruto“, kazali su iz parlamenta.

Kako su naveli, za period decembar 2020 – oktobar 2021. godine na ime dnevnica i putnih troškova za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela isplaćeno je skoro 110 hiljada EUR.

Na pitanje koliko je u prošloj godini isplaćeno za troškove goriva, iz Skupštine su kazali da je, zaključno sa novembrom, utrošeno oko 32 hiljade EUR.

Pravo na upotrebu službenog vozila imaju potpredsjednici Skupštine, predsjednici radnih tijela, zavisno od toga da li Skupština raspolaže dovoljnim brojem vozila, predsjednici poslaničkih klubova, odnosno osobe koje oni ovlaste, kao i zaposleni u Službi Skupštine.

U izuzetnim slučajevima, po nalogu generalnog sekretara, službeno vozilo mogu koristiti drugi poslanici i zaposleni koji imaju položen vozački ispit odgovarajuće kategorije.

U skladu sa Internim pravilom o utvrđivanju novčanog iznosa namijenjenog za troškove goriva za službena vozila, korisnicima službenih automobila određuju se novčani iznosi dozvoljene mjesečne potrošnje goriva u rasponu od 120 do 200 EUR.

Iz Skupštine su kazali da je u 2021. godini plaćeni smještaj u Podgorici koristilo devet poslanika, a za tu namjenu je do kraja novembra utrošeno preko 12 hiljada EUR.

Poslanici koji su koristili pravo na hotelski smještaj su Danijela Đurović, Suada Zoronjić, Bogdan Fatić, Danijel Živković, Milosava Paunović, Jovanka Bogavac, Luiđ Škrelja, Genci Nimanbegu i Vesna Pavićević.

Pravo na naknadu na ime zakupa stana u istom periodu koristilo je takođe devet poslanika, a Skupština je u tu svrhu isplatila oko 25 hiljada EUR neto, odnosno 27,7 hiljada bruto.

Kako su kazali iz Skupštine, to pravo su u prošloj godini koristili Dragan Vukić, Maja Vukićević, Tamara Vujović, Marta Šćepanović, Dragan Krapović, Albin Ćeman, Branko Čavor, Suada Zoronjić i Momo Koprivica.

Poslanicima je, do kraja novembra prošle godine, za službena putovanja u inostranstvo isplatila 53,7 hiljada EUR.

Najviše novca na službena putovanja potrošio je poslanik Predrag Sekulić, preko 7,3 hiljade, Maja Vukićević skoro 6,4 hiljade, Dragan Krapović oko 4,4 hiljade, Slaven Radunović oko četiri hiljade, a preko tri hiljade EUR potrošili su i Danilo Šaranović i Ervin Ibrahimović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na službena putovanja u prošloj godini, odnosno za hotelski smještaj i avio karte, potrošio oko 2,7 hiljada EUR.

Bečić se, od stupanja na funkciju, odrekao svih dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.