07-12-2022

Za ugroženih 173 miliona ljudi potrebno 10 milijardi dolara

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (Unicef) danas je objavila poziv za hitno prikupljanje 10,3 milijarde dolara radi pružanja pomoći desetinama miliona ljudi, pogođenih humanitarnim krizama, dugoročnim efektima pandemije korona virusa i rastućom prijetnjom od teških vremenskih nepogoda.


Foto: Guliver

Sredstva se prikupljaju radi pružanja pomoći za 173 miliona ljudi, među kojima je 110 miliona djece, saopštila je organizacija Unicef Srbija.

Izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel rekla je da djece kojoj je potrebna humanitarna pomoć danas ima "više nego ikada u novijoj istoriji".

"Širom svijeta, djeca se suočavaju sa smrtonosnom kombinacijom kriza, od sukoba i raseljenja, do epidemija bolesti i rastućih stopa neuhranjenosti. U međuvremenu, klimatske promjene pogoršavaju te postojeće krize i stvaraju nove. Od ključnog je značaja da uspostavimo pravu podršku kako bismo odlučnim i blagovremenim humanitarnim aktivnostima došli do djece", kazala je Rasel.

Na početku 2022. godine je procijenjeno da su humanitarna pomoć i zaštita potrebni za 274 miliona ljudi, a te potrebe su tokom godine znatno porasle, prvenstveno zbog sukoba, uključujući rat u Ukrajini, uz sve veće prehrambene nesigurnosti i prijeteće gladi usljed klimatskih i drugih faktora, navodi Unicef.

(Beta)