07-11-2021

Za žrtve nasilja: Uskoro Dječja kuća u Podgorici

Podgorica će uskoro dobiti Dječju kuću, po modelu multidisciplinarnog rješavanja pitanja nasilja nad djecom, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za prava djeteta. Dječja kuća, po uzoru na Barnahus, bavila bi se slučajevima seksualne traume i zlostavljanja djece.

Za žrtve nasilja: Uskoro Dječja kuća u Podgorici | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Služila bi za paralelni i koordinisani rad na krivičnoj istrazi i ispitivanje koje sprovodi sektor socijalnog staranja, vodeći istovremeno računa o tome da se usluga pruža u bezbjednom okruženju prilagođenom potrebama djeteta", kaže se u saopštenju.

Predstavništvo UNICEF-a u Podgorici, kako se navodi, u skladu sa Strategijom za prevenciju i zaštitu djece od nasilja za period 2017-2021 i prioritetima prepoznatim od Savjeta za prava djeteta, podržalo je proces uspostavljanja Dječje kuće.

"Predstavništvo UNICEF-a je izrazilo spremnost da u procesu uspostavljanja Dječje kuće obezbijedi najbolju ekspertizu kako bi se osigurala primjena međunarodnih standarda u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i preuzela najbolja iskustva iz zemalja koje su prošle sličan proces", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Predstavništvo UNICEF-a postiglo dogovor o budućim zajedničkim aktivnostima sa Savjetom Evrope u cilju zajedničke podrške i mobilizacije ljudskih i finansijskih resursa prilikom uspostavljanja ove multidisciplinarne usluge.

Sjednicom Savjeta za prava djeteta, kojoj su prisustvovali predstavnici UNICEF-a i SE, predsjedavao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.