07-05-2015

Zahtjev za uklanjanje spomen-ploče opravdan, na potezu je Budva

Ministarstvo kulture ocijenilo je kako je zahtjev Liberalne partije da se ukloni spomen-ploča sa ulaza u Stari grad u Budvi, na kojoj piše da su taj grad oslobodile srpske trupe 1918., opravdan, ali da ono nije nadležno da je skine, već konačnu odluku treba da donese Opština Budva.

Zahtjev za uklanjanje spomen-ploče opravdan, na potezu je Budva | Radio Televizija Budva

"Zahtjev Liberalne partije opravdan je u pogledu činjenica sadržanih u tekstu ispisanim na naznačenoj spomen-ploči, sa aspekta istorijskih izvora i činjenica. Ali, Ministarstvo kulture nije nadležno za njeno uklanjanje, već je za to potrebno sprovesti proceduru propisanu članom 38 Zakona o spomen-obilježjima", navedeno je u dopisu koji je taj Vladin resor uputio opštini Budva.

Liberalna partija podnijela je u februaru Ministarstvu kulture zahtjev da se ukloni ploča koja se na ulazu u Stari grad nalazi od 1931. U obrazloženju su naveli kako nije tačno da je grad oslobodila srpska vojska na Mitrovdan (8. novembra) 1918., kao što piše, već da je to učinila crnogorska vojska. Ministarstvo u dopisu objašnjava da se spomen-obilježja uklanjanju po postupku koji važi i za njihovo podizanje.

Naime, za podizanje, a samim tim i za uklanjanje spomen-obilježja, potrebno je da Skupština opštine na čijoj se teritoriji ono nalazi donese program podizanja, a on treba da predvidi i koja će biti uklonjena. Treba navesti i razloge za uklanjanje, ili donijeti posebni program za uklanjanje spomen-obilježja koji ćete dostaviti na saglasnost Ministarstvu - navedeno je u dopisu koji je za taj resor u februaru potpisao Duško Marković kao koordinator, prenosi rtcg.me.