07-08-2023

Zajednica opština CG: Sačinjen Praktični vodič za pripremu donatorskih projekata

Pisanje projekata za apliciranje kod donatorskih fondova je kompleksna aktivnost koja zahtijeva praćenje veoma zahtjevnih procedura. S tim u vezi, sačinjen je Praktični vodič za pripremu projekata za lokalne samouprave Jugoistočne Evrope koji predstavlja veliku pomoć opštinama u pripremi i implementaciji projekata, saopšteno je iz Zajednice opština Crne Gore.


Foto: Zajednica opština Crne Gore

Kako su kazali, zbog svog jednostavnog koncepta, Vodič će sa lakoćom moći da koriste zaposleni u crnogorskim, ali i lokalnim samoupravama cijele jugoistočne Evrope, koji žele da unaprijede svoja znanja za dobijanje sredstava iz EU fondova.

"Pomoći će im da nauče da identifikuju mogućnosti finansiranja, kao i kako da pripreme i implementiraju projekte, ali prije svega, dobiće praktične, primjenljive savjete koje će moći da koriste u svakodnevnom radu sa EU projektima", naveli su iz Zajednice opština.

Vodič je je osmišljen da pruži podršku EU projektima Mreže gradova na Zapadnom Balkanu, obuhvatajući dragocjena iskustva iz prakse u konciznoj, razumljivoj i upotrebljivoj formi.

"EU projekte Mreže gradova inicirao je Grad Sarajevo, uz podršku Njemačkog GIZ-a i uz tehničku pomoć NALAS-a, a uključeni su, pored Sarajeva, i Podgorica, Bar, Nikšić, Leskovac, Novi Pazar, Sveti Nikola, Elbasan, Mat, Mostar i Priština", pojasnili su.

Autori Vodiča su zaposleni u Zajednici opština Crne Gore - Vanja Starovlah, pomoćnica Generalne sekretarke za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Darko Mrvaljević, sekretar Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

"Oni su sa budućim čitaocima podijelili praktične savjete i primjere, zasnovane na iskustvima lokalnih samouprava u regionu, pa kao takav Vodič može biti veoma koristan za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori i širom jugoistočne Evrope, koje, još uvijek, nisu uključene u Mrežu. Izdavač je Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope – NALAS", kazali su iz Zajednice opština, a citirali su i dio poruke izdavača.

"Ovim Vodičem podstičemo vas, lokalne samouprave jugoistočne Evrope, da budete hrabri i kreativni, da inicirate i kreirate rješenja. Budite svjesni svog značaja u stvaranju novih vrijednosti, korišćenju dostupnih mogućnosti i postizanju nekih izvanrednih rezultata. Srećno!"

Vodič je dostupan na web sajtu Zajednice opština Crne Gore na sljedećem LINKU.