01-01-2021

Zajedničko obavljanje kućnih poslova može zbližiti partnere

Iako volimo čist prostor i osjećaj da smo se konačno riješili nečistoće u kući, istina je da ponekad jednostavno nemamo volje za čišćenje i radije bismo se predali odmoru uz film ili muziku. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da zajedničko čišćenje može zbližiti partnere.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nakon što su istraživači ispitali grupu heteroseksualnih parova o njihovoj rutini čišćenja i raspoređivanja kućnih poslova došli su do nekih vrlo zanimljivih rezultata.

Naime, ispostavilo se da parovi koji dijele svoje poslove imaju sretniji život u odnosu na parove koji to ne čine.

"Iako je manje od jedne trećine parova koje smo proučavali podjednako bilo zaduženo za obavljanje kućnih poslova, to su bili parovi koji su, za razliku od parova u prethodnim decenijama, bili najzadovoljniji svojim bračnim i seksualnim životom", navodi se u izvještaju.

Međutim, čini se da su stručnjaci ipak došli do zanimljivih saznanja kada je riječ o polovima. Prema studiji, muškarci smatraju da je zajednički "šoping" sa životnom saputnicom odličan način za zbližavanje, dok žene uživaju u pranju posuđa sa svojim muškarcima.

U istraživanju takođe stoji da je, kada je riječ o kućnim poslovima, za muškarca najveći izvor nezadovoljstva upravo pranje posuđa.


(Dnevni avaz)