27-12-2019

Zapečene palačinke punjene spanaćem

Za danas smo vam pripremili recept zapečenih palačinki punjenih spanaćem i sirom.


Foto: ilustracija

Za zapečene palačinke punjene spanaćem potrebno vam je:

Za palačinke:

250 g brašna, tri žumanca, dva do tri dcl mlijeka i vode.

Za bešamel sos:

jedna l mleka, 80 g brašna, 80 g maslaca, malo naribanog oraščića
malo soli, bibera šaka svježe naribanog parmezana.

Smjesa za punjenje palačinki:

500 g spanaća, 200 – 300 g kravljeg sira, šaka parmezana, jedno jaje, malo oraščića, soli, bibera, 30 g maslaca.

Najpre umjesiti palačinke od žumanaca, brašna, mlijeka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da posuda nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke osam do deset cm.

Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuvati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.

Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati spanać i grubo ga nasjeći. U malo dubljoj posudu staviti maslac i spanać, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada spanać pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte sir, jaje, šaku svježe naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela.

Palačinke izdašno namazati smjesom od spanaća i sira, zatim dodati kašiku bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegde komadiće maslaca. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.




































Izvor: stil/kurir